miercuri, 5 iunie 2024

Psalmodia

 

Pentru rugaciunile Sfantului Sfintit Mucenic Dorotei, apiscopul Tirului, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Psalmodia este rugaciune

- Gheronda, de multe ori merg la strana sa cant pentru ca simt ca aceasta este indatorirea mea. Este corect?

-Da, si psalmodia este o ascultare. De aceea preotul de roaga “si pentru cei ce canta”. Psaltul reprezinta tot poporul care este in biserica. Aceasta nu inseamna ca toti ceilalti nu trebuie sa spuna “Doamne miluieste” cu mintea, ci sa astepte pricopseala numai de la un “Doamne miluieste” al psaltului.

Mai demult cantau toti credinciosii impreuna si, dupa regula, asa si este corect. Insa deoarece se facea pauze si incurcaturi, Biserica, care este totalitatea credinciosilor, a randuit sa aleaga cativa dintre cei care stiu sa psalmodieze si au glas bun si putina evlavie si canta numai ei. Ceilalti urmaresc si psalmodiaza cu mintea si se bucura pentru ca din randul lor Dumnezeu a ales cativa oameni pentru a-L slavoslovi.

- Gheronda, dar cel care numai urmareste slujba, ce-I ofera Dumnezeu?

-Daca urmareste si se bucura de slavoslovirea lui Dumnezeu, oare Dumnezeu nu se bucura de el? Este si aceasta un prinos adus lui Dumnezeu.

- Gheronda, in timpul unei privegheri care este randuita pentru o anumita problema, cum pot sa ma rog pentru acea problema in vreme ce psalmodiez?

-Poti face rugaciune pentru acea problema inainte de priveghere, iar apoi, cand psalmodiezi, sa spui cate o rugaciune printre cantari. Dar daca in tot cursul privegherii mintea impreuna cun inima sunt atintite neincetat la problema pentru care se face rugaciune, atunci fie ca psalmodiezi, fie ca citesti la Psaltire, la Canoane,etc., aceasta este rugaciune pentru acea problema. Vezi, atunci cand facem o priveghere pentru vreo problema, numai doua-trei cereri se refera la ea, toate celelalte sunt asa cum le prevede tipicul. Cu toate acestea privegherea este randuita pentru problema respectiva.

(Cuviosul Paisie Aghioritul-Cuvinte duhovnicesti-Despre rugaciune)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu