duminică, 31 martie 2024

DESPRE POST

 Pentru rugaciunile Sfantului Sfintit mucenic Ipatie, episcopul Gangrei si ale Sfantului Mucenic Veniamin Diaconul, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

PARINTI AI ZILELOR NOASTRE DESPRE NEVOINTA POSTULUI (II)

“Nu cel care se infraneaza de la hrana posteste dupa dreptar, ci acela are deplin post care pe langa aceasta fuge de orice fapta rea si de orice cuvant desert si ganduri necuvioase; intr-un cuvant, se indeparteaza de toate cele potrivnice lui Dumnezeu (Precuviosul Varnava de Radonej)”.

“Postul cel duhovnicesc nu condamna pe cineva, nu are rautate impotriva cuiva, dobandind evangheliceste raul cu binele, crestinul rugandu-se pentru toti aceia care il obidesc; iar daca cineva asculta cele rele si nu le imprastie altora, se roaga el intotdeauna. (Staretul Feodor Sokolov).”

 

(Sfintii Parinti despre “Folosul si puterea Postului”)

sâmbătă, 30 martie 2024

FINAL DE MARTIE

 BUCURIILE LUNII MARTIE

 S-a incheiat si prima luna de primavara - Martie, o luna plina de bucurii:

-am participat la Hramul Sfintilor 40 de mucenici, impreuna cu copiii de la Centru;

-nepotelul nostru Matei a implinit frumoasa varsta de doi ani;

-impreuna cu copiii de la Centru, de 8 Martie am servit briose ai am urat tuturor “O primvara frumoasa”;

-impreuna cu copiii de la Centru, am prezentat un moment de poezie prin care am slavit-o pe Maica Domnului si am adus un omagiu mamei si bunicii.

-am participat la hramul Bunavestire.

-am participat la cursul: “Sunt om ca orice om-iertare”, unde am cunoscut doamne cu suflet frumos.

-am petrecut multe clipe frumoase alaturi de nepotei;

-cu copiii de la Centru am infiintat “Clubul de lectura”;

-am facut sfestanie la inceput de post;

-ne-am spovedit si impartasit;

-am petrecut o seara minunata, impreuna cu copiii de la Centru, la spectacolul oferit de copiii cu Sindrom Down;

-am reusit sa ne plimbam mai mult.


Slava lui Dumnezeu pentru toate!

DESPRE POST

 Pentru rugaciunile Sfantului Cuvios Ioan Scararul si ale Sfintei Reuvula, mama Sfantului Pantelimon, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

PARINTI AI ZILELOR NOASTRE DESPRE NEVOINTA POSTULUI (II)

“Prima conditie a postului este nerautatea sufletului. Cand sufletul ne este coplesit de ganduri rele, cand inima este tulburata de manie, de razbunare si de ura, atunci nu postim. Intr-o astfel de stare, cu toate ca omul rosteste cu gura sa cuvintele rugsciunii si asculta cu luare-aminte cantarile bisericesti, nu-si imputineaza pacatul, ci il mareste. Intr-o astfel de stare omul devine patimas. Postind cu adevarat, postul trezeste in sufletul nostru curatia si simtamintele nobile ale dragostei. Se cuvine sa nu uitam nici macar pentru o clipa de datoria noastra de a fi blanzi, caci blandetea este prima rasplatire a postului crestin. Taria de a ne abtine de la manie, de a indeparta de la noi zavistia si infruntarile, puterea de a renunta plini de marinimie la drepturile noastre este cea dintai roada a postului crestin. Asadar, prima si cea dintai conditite a postului este dobandirea dragostei de oameni (Protoiereul Valentin Amfiteatrov)”

 

(Sfintii Parinti despre “Folosul si puterea Postului”)

vineri, 29 martie 2024

La multi ani!

 O zi mai specială

La serviciu azi a fost o zi mai specială. Coleguta noastră,Veronica, a implinit frumoasa vârstă de 62 de ani. Astfel ca, de dimineața ne-am rezolvat problemele urgente, iar în a doua parte a programului am sarbatorit-o, servind prânzul împreună, într-o atmosferă de voie buna. Pentru desert m-a rugat sa îi pregătesc prăjitura egipteană și o prăjitură de post cu cacao.



La multi ani draga noastră colega, cu sănătate și multe zile senine.


(sursa foto: pinterest)


DESPRE POST

 Pentru rugaciunile Sfintilor Sfintiti Marcu, episcopul Aretuselor, si Chiril diaconul, ale Sfintilor Mucenici Iona si Varahisie si ale Sfantului Ierarh Diadoh, episcopul Foticeei, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

PARINTI AI ZILELOR NOASTRE DESPRE NEVOINTA POSTULUI (I)

“Nu cugetati ca daca postiti o saptamana sunteti vrednici de Sfanta Impartasanie. Nu intru aceasta consta pregatirea – in a nu lipsi de la nici o slujba, a nu lua o inghititura de ulei, in a te abtine de la hrana-, ci e nevoie de curatie launtrica pentru a indeparta slava desarta, mandria, nesupunearea, ca gandurile rele sa nu ramana in suflet nici macar o clipa. (Schiarhimandritul Vitalie Sidorenko)”

“Staretul Daniil Katunakiotul spunea ca acel crestin care nu cunoaste postul nu poate sa-si duca crucea asa cum a purtat-o Mantuitorul si nu va putea sa-I urmeze lui Hristos. (Staretul Tavrion Botozski).”

 

(Sfintii Parinti despre “Folosul si puterea Postului”)

joi, 28 martie 2024

LUCRAREA RUGACIUNII

 Pentru rugaciunile Sfantului Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Pelechitului si Stefan facatorul de minuni, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Obisnuinta exterioara a Rugaciunii lui Iisus

- Gheronda, poate sa rosteasca cineva continuu Rugaciunea lui Iisus in soapta?

- Se poate sa-i devina o obisnuinta exterioara si sa o spuna ritmic, asa cum ceasul face tic-tac, insa mintea lui sa nu fie la Dumnezeu.

-Foloseste aceasta la ceva, Gheronda?

-Daca cineva are putina smerenie si isi da seama c mintea lui nu este la Dumnezeu si ca rosteste Rugaciunea lui Iisus mecanic, atunci il foloseste putin. Daca insa crede ca, spunand Rugaciunea, este sporit duhovniceste, atunci se vatama.

- Gheronda, daca cineva obisnuieste sa rosteasca mereu Rugaciunea lui Iisus, aceasta il ajuta in nevointa sa?

-Problema este pentru care pricina spune Rugaciunea. Daca s-a cunoscut pe sine si simte ca o necesitate mila lui Dumnezeu si o cere mereu, rostind Rugaciunea, atunci se foloseste. Sau, daca nu s-a cunoscut pe sine, insa isi da seama ca este incurcat in angrenajul patimilor si scapa la Dumnezeu, si atunci Dumnezeu il va ajuta in nevointa sa si va deprinde si obisnuinta de a rosti Rugaciunea. Daca insa rosteste Rugaciunea lui Iisus mecanic, fara simtirea pacatelor sale, atunci Rugaciunea nu-l poate ajuta sa lepede omul cel vechi.

- Gheronda, poate fi si primejdios faptul de a urmari cineva sa capete obisnuinta de a rosti Rugaciunea lui Iisus?

-Este primejdios numai atunci cand cineva nu mai ia aminte la sine insusi si se ocupa cu Rugaciunea ca si cum ar fi ceva la moda.unul ca acesta poate dobandi obisnuinta Rugaciunii, insa inlauntrul sau va trai omul cel vechi si exista pericolul sa urmeze si inselarea.

Mi-aduc aminte ca, atunci cand eram la sanatoriu, era internat acolo si un monah care se obisnuise sa rosteasca Rugaciunea lui Iisus. Isi inchidea ochii si spunea mereu: “Doamne Iisuse Hristoase…..”, “Doamne Iisuse Hristoase….. O infirmiera care l-a vazut a inceput sa-si faca cruce si a spus: “O, ce sfant avem langa noi!”. dar intr-o zi acel monah mi-a spus: “I-am mustrat pe cutare si cutare. I-am scris o scrisoare si cutarui episcop si altuia, ca sa-si schimbe felul de a gandi daca vor sa fiu de partea lor”. “Ia stai, mai frate!, i-am spus. “Esti analfabet si tuberculos, pe ce te bazezi de vorbesti asa?”. Stii ce-mi raspunde? “Unul sau doi ca mine de ar mai fi existat, s-ar fi mantuit lumea”. Daca nu ar fi fost sanatos la minte, ar fi fost indreptatit sa vorbeasca astfel, dar mintea lui era sanatoasa. Deoarece se silea pe sine si spunea continuu Rugaciunea lui Iisus, i-a ramas obisnuinta, dupa care, orice gand ii venea, credea ca este de la Dumnezeu. astfel a ajuns pana acolo incar sa creada ca nu este nimeni altul ca el in lume.

(Cuviosul Paisie Aghioritul-Cuvinte duhovnicesti-Despre rugaciune)

miercuri, 27 martie 2024

MFC-MAGNOLII

 BOBOCI DE MAGNOLII









(sursa foto: arhiva personala)

Miercurea fara cuvinte este găzduită de Carmen.

LUCRAREA RUGACIUNII

 Pentru rugaciunile Sfintei Mucenite Matrona din Tesalonic, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Rugaciunea de sine-lucratoare

- Gheronda, spuneti-ne ceva despre rugaciunea de sine-lucratoare?

-Omul care are rugaciunea de sine-lucratoare nu se straduieste sa spuna Rugaciunea lui Iisus, ci, fara sa depuna vreun efort, rugaciunea se rosteste de la sine inlauntrul sau. Chiar si in somn rosteste Rugaciunea, iar cand se trezeste, o continua. De aceea, in Sfanta Scriptura, in Cantarea Cantarilor, se spune: “Eu dorm si inima mea vegheaza”.

Vietuia mai demult in Sfantul Munte un argat care era foarte muncitor. Lucra cat trei si de aceea Parintii ii dadeau plata dubla. Venea cateodata si pe la Coliba mea, la “Cinstita Cruce”. Odata cand a venit, i-am spus: “ In vremea cat lucrezi, sa rostesti Rugaciunea lui Iisus, ca sa ti se sfinteasca si munca pe care o faci”. Acela m-a ascultat cu simplitate si s-a obisnuit sa rosteasca Rugaciunea. Intr-o zi a venit si mi-a spus: ”Eu dorm, dar rostesc Rugaciunea si in somn. Iar cand ma trezesc Rugaciunea continua. Simt inlauntrul meu o mare bucurie”. “A inceput sa lumineze de ziua”, i-am spus. Mirean si sa ajunga la o asa masura!

- Gheronda, omul care are rugaciunea de sine-lucratoare s-a curatit de patimi?

-Ei, unul ca acesta a ajuns la o stare buna.

- Gheronda, cum ajunge cineva la rugaciunea de sine-lucratoare?

-Cand omul isi constientizeaza pacatosenia si are mereu in minte nerecunostinta sa, atunci sufletul este constrans cu marinimie si cere cu smerenie mila lui Dumnezeu. Si astfel, fara sa depuna vreun efort, Rugaciunea incepe singura sa lucreze inlauntrul sau.

-Si simte aceasta ca o necesitate?

-Nu, ci i-a devenit obisnuinta rugaciunea neincetata din lucrarea care a facut-o.

 

(Cuviosul Paisie Aghioritul-Cuvinte duhovnicesti-Despre rugaciune)

marți, 26 martie 2024

PLIMBARE

 MICA PLIMBARE

Duminica, in momentul in care am plecat spre casa, vremea era atat de frumoasa incat am avut ”mancarici la talpi”. M-as fi plimbat prin Ploiesti, fara tinta. Numai ca sotul meu a avut o idee mai buna. Sa mergem la manastire la Ghighiu. Ne inchinam la icoana Maicii Domnului “Siriaca” si ne plimbam pana la Izvorul de la manastire. Numai ca, in momentul in care am ajuns, era foarte multa lume care astepta sa se inchine Maicii Domnului (nu cred ca exagerez daca spun ca erau peste 100 persoane la rand) asa ca am mers direct spre Izvor. Desi lume multa si aici, ne-am bucurat de aceasta scurta plimbare, ne-am bucurat de soare si de aer curat.

Am fi poposit mai mult in acest loc plin de frumusete, insa vantul ne-a trimis acasa (pentru ca alergia mea imediat a inceput sa isi faca simtita prezenta).

Bineinteles ca am facut si cateva fotografii.










LUCRAREA RUGACIUNII

 Pentru rugaciunile Sfantului Mucenic Montanus preotul si sotia sa Maxima, si ale Sfintilor 26 de Mucenici din Gotia/Dacia, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Sa rostesti Rugaciunea lui Iisus oriunde te vei afla

- Gheronda, la ce sa iau aminte mai mult?

-Sa te linistesti, sa te aduni si, oriune te vei afla, sa rostesti Rugaciunea lui Iisus cu mintea si cu inima, cerand mila Bunului Dumnezeu pentru tine, pentru toti cei vii si pentru toti cei adormiti. Iar cand obosesti rostind Rugaciunea, sa psalmodiezi cu voce tare “Doamne miluieste” pe larg sau pe un tropar.

- Gheronda, eu spun Rugaciunea lui Iisus numai in biserica.

-Cand monahul se margineste sa rosteasca Rugaciunea lui Iisus numai in biserica, se aseamana cu mirenii care merg la biserica numai Duminica. De aceea, sa nu te marginesti sa rostesti Rugaciunea numai in biserica, ci s-a o spui si la ascultare si in chilie. Si cand te intinzi sa te odihnesti, iarasi sa rostesti Rugaciunea. La ascultare sa iei aminte sa te misti linistit si cu intelepciune, ca sa nu-ti fure tangalachi mintea de la rugaciune.

Sa ai intotdeauna in gura ta preadulcele Nume al lui Iisus, ca sa ti se indulceasca sufletul. Mare lucru este sa-ti petreci toata ziua in rugaciuni! Iti incepi ziua cu Rugaciunea, apoi iti faci ascultarea rostind Rugaciunea, si astfel se sfinteste tot ceea ce faci, se sfintesc si toti cei care se folosesc de ascultarea ta. Cand, de pilda, faci mancare si rostesti Rugaciunea, se sfinteste si mancarea pe care o faci, si cei care o mananca.

- Gheronda, in aceasta perioada am multe ispite.

-Sa pui in valoare fiecare ispita pentru a scapa la Hristos, cerand ajutorul Lui, si astfel iti va ramane castig rugaciunea neincetata.


(Cuviosul Paisie Aghioritul-Cuvinte duhovnicesti-Despre rugaciune)

luni, 25 martie 2024

MICII COFETARI

 “O PRIMAVARA FRUMOASA”

Aceasta este urarea pe care copiii de la Centrul Educational au transmis-o si anul acesta enoriasilor care au participat la slujba la inceput de martie, urare insotita de briose.

Briosele au fost preparate de micii cofetari cu migala, dar si cu multa dragoste.










Le-au facut cu dragoste si tot cu dragoste le-au daruit.




LUCRAREA RUGACIUNII

 Pentru Buna Vestire, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Rugaciunea in soapta sau cu mintea

- Gheronda, cum este mai bine sa rostesc Rugaciunea? Cu voce tare, in soapta sau cu mintea?

-Daca o spui cu voce tare, vei obosi si te vei istovi repede. De aceea, s-o spui uneori in soapta, iar alteori cu mintea. Rugaciunea cu mintea este cea mai buna. Dar fiindca nu toti oamenii pot s-o spuna continuu cu mintea, ajuta sa o spuna cineva si in soapta, ca un antrenament. Poti incepe sa o spui in soapta, sa continui cu mintea, apoi iarasi in soapta si din nou cu mintea. Si sa tot alternezi astfel, pana ce vei ajunge sa spui rugaciunea numai cu mintea, adica rugaciunea sa devina ganditoare, asa cum, de altfel, se si numeste “rugaciunea de gand”. Abia atunci ajunge omul sa se roage cu mintea, iar inima lui salta, se veseleste, ajunge la dragostea dumnezeiasca, traieste stari ceresti.

- Gheronda, in ultima vreme, de fiecare data cand intru in chilie am ganduri de hula si raspandire a mintii. De ce mi se intampla aceasta?

-Se vede ca ai uitat Rugaciunea lui Iisus si de aceea ispititorul si-a intins cortul in afara chiliei tale. Straduieste-te ca in ceasurile libere pe care le ai in chilia ta sa rostesti Rugaciunea in soapta, ca sa alungi raspandirea si gandurile pe care ti le aduce vrajmasul. Rugaciunea in soapta ajuta mult in momentele cand esti atacat de vrajmasul, pentru ca atunci este trebuinta de luare-aminte, ca sa scapi de falanga dusmana.

- Gheronda, atunci cand imi vin ganduri rele sau de hula este bine sa le razboiesc cu razboiul contrar (inseamna sa respinga cineva gandurile rele, punandu-le in fata ganduri bune)?

-Mai bine sa le razboiesti cu Rugaciunea lui Iisus decat cu razboiul contrar. Pe cat poti, sa vorbesti ganditor cu Hristos prin Rugaciunea mintii si sa nu discuti cu mintea ta “asta” sau “cealalta”. Sa cultivi Rugaciunea lui Iisus, care la inceput te va slobozi de gandurile rele, iar la sfarsit va deveni una cu rasuflarea ta.


(Cuviosul Paisie Aghioritul-Cuvinte duhovnicesti-Despre rugaciune)

 

duminică, 24 martie 2024

DESPRE POST (V)

 Pentru rugaciunile Sfantului Ierarh Artemon, episcoul Seleuciei, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

SCOPUL POSTULUI (II)

Sfantul Ioan Gura de Aur spune:

“Cu adevarat, postul este hranitor si maica a evlaviei. Se cere ca noi nu doar sa postim, ci sa postim cu evlavie. Multi postesc si se preocupa de lucrurile cele de obste, insa una ca aceasta nu este socotita lor ca post”.

“Sa socotim postul ca un dar de pret, ca o comoara sfanta, ca o intruchipare a adevarului, inceput al evlaviei, temelie a invataturii duhovnicesti, omorare a patimilor, izgonire a pacatelor, biciuire a viciilor, insotitor al fecioriei, pierzator al demonilor, paza impotriva diavolului, doborare a idolilor, infrumusetare a Bisericii, putere a imparatilor, lauda a preotilor, inteleptire a barbatilor, curatie a femeilor, dascal al copiilor, slobozire a robilor, mangaiere a saracilor”.

“Hristos, prin post, vrea sa Se reintoarca la noi – renascuti de acum prin apa si prin Duh, prin dumnezeiescul foc, redandu-ne vrednicia cea de mai inainte”.

 

(Sfintii Parinti despre “Folosul si puterea Postului”)

sâmbătă, 23 martie 2024

EMOȚII

 Seara plina de emoții

Zilele trecute mămica unei fetițe de la Centrul Educational ne-a povestit despre un spectacol susținut de copiii cu sindrom Down. 

Au prezentat o paradă de moda, au cântat și au dansat. Alaturi de ei au evoluat copii și tineri de la diverse cluburi. Astfel, am asistat la un foarte frumos program artistic, plin de emoții.





Copii au fost încântați de spectacol, astfel că, in viitor vom mai participa și la alte spectacole.

Iulia, fetița a cărei mămică ne-a anunțat despre acest eveniment, a dansat foarte frumos alaturi de colegele ei.







DESPRE POS (IV)

 Pentru rugaciunile Sfantului Cuvios Mucenic Nifon si cei 199 de ucenici ai lui, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

SCOPUL POSTULUI (II)

Sfantul Ioan Gura de Aur spune:

“Nimeni dintre cei care postesc nu poate avea vreo dezvinovatire in privinta postului, vorbind de neputinta trupeasca, caci se pot indrepta dintru pacate.”.

“Infranarea de la hrana se face pentru a slabi puterea trupului, si astfel il facem pe el supus si infranat.”.

“Dumnezeu cere de la noi ca postul si infranarea sa nu se faca pur si simplu pentru lucrurile acestei vieti, ci sa intrebuintam toata aceasta slobozenie pentru indeletnicirile cele duhovnicesti”.

 

(Sfintii Parinti despre “Folosul si puterea Postului”)

vineri, 22 martie 2024

AM CITIT

 CUVIOSUL GHERONTIE

Cel nebun pentru Hristos

Săptămâna aceasta, prima săptămână din Postul Paștelui, a fost o săptămână cu mai multă rugăciune, mai multa aplecare spre cele sufletești. Asa că, seara, am citit primul volum din cartea "Cuviosul Gherontie - cel nebun pentru Hristos".


Cuviosul Gherontie s-a născut în satul  Viscri, com. Bunesti, in anul 1934, trecând la cele veșnice în anul 2018. Desi era la Bethleem atunci când a plecat la Domnul, este înmormântat la mănăstirea Tismana, iar la mormântul dansului este un adevărat pelerinaj, fiecare rugandu-se pentru nevoile lui.

Toată viața s-ar rugat pentru întreaga lume, a ajutat de fiecare data pe cei ce aveau nevoie. Ziua călătorea sau muncea, iar noaptea se ruga, având o mare evlavie la Maica Domnului. Pentru dragostea și dăruirea lui, pentru credința lui, Dumnezeu l-a înzestrat cu numeroase harisme, însă le ascundea sub chipul nebuniei pentru Hristos.

Primul din cele șase volume cuprinde relatări ale diverselor persoane care l-au cunoscut.

"Uite! Vezi?! A lăcrimat!

La mănăstire la Boian, a îngenuncheat în fața icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni, "Plângătoarea" și a rugat-o foarte familiar pe Împărăteasa Cerului să își arate puterea, că oamenii de acolo să își întărească credință.

In urma rugăciunii, Maica Domnului a lăcrimat. Cuviosul a confirmat verbal aceasta minune, că să ne convingem că este un fapt real: Uite! Vezi?! A lăcrimat!"

Cuvioase Gherontie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi păcătoșii!

DESPRE POST (III)

 Pentru rugaciunile Sfantului Sfintit Mucenic Vasile, preotul din Ancira si ale Sfintei Mucenita Drosida, fiica imparatului Traian, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

SCOPUL POSTULUI (II)

“Hristos aseaza impotriva ispitei postul, cale de curatire a noastra. Hristos posteste patruzeci de zile pentru ca El este Dumnezeu. Iar noi sa asezam post dupa masurile noastre, desi ravna ne-ar indemna pe noi spre mai mult (Sfantul Grigorie Teologul)”

“Nu vom avea nici un folos din multimea ostenelilor si nevointelor noastre atunci cand postim daca nu suntem in stare sa gustam cu constiinta curata de la Sfanta Masa Sfanta Impartasanie (Sfantul Ioan Gura de Aur)”.

 

(Sfintii Parinti despre “Folosul si puterea Postului”)

joi, 21 martie 2024

AM LUCRAT

 BOTOSEI

M-am necăjit foarte tare că salopeta pentru Alex nu am reușit să o termin. Tehnica folosita este tehnica raglan, eu lucrez pentru prima data cu aceasta tehnica ce mi se pare complicata, așa că m-am încurcat aproape de final, la piciorușe.

Îmi trebuie timp sa înțeleg, ca să pot continua. Până atunci m-am delectat croșetând botoșei.



DESPRE POST (III)

 Pentru rugaciunile Sfintilor Mucenici din manastirea Sfantul Sava cel Sfintit, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

SCOPUL POSTULUI (I)

“Sfantul post il folosim in lupta cu diavolul pentru ca fara post si fara rugaciune nimeni nu poate birui raul” (Sfantul Vasile cel Mare).

“Temelie a tuturor bunatatilor si slobozire a sufletului din robia vrajmasului si cale care ne duce pe noi spre lumina si spre viata snt aceste doua lucruri: a te opri intr-un loc si a posti pururea; a te supune dar pe tine cu intelepciune la infranarea pantecelui, cugetare si luare-aminte pururea la Dumnezeu. dintru aceste dpoua se naste supunerea simturilor. Dintru ele, trezvia mintii. Prin post se imblanzesc fiarele cele insetate de sange din trup. Postul aduce blandetea gandurilor, cugetele pline de lumina. Din post se naste osteneala catre faptele iubirii. Postul se face pricina a intelegerilor prea inalte. Din post izvorasc lacrimile cele fara de masura, care se arata intotdeauna, si aducerea-aminte de moarte. Din sederea intr-un loc si din post vin curatia, infranrea intru totul de la orice nalucrie care ne ispiteste in cuget. Din post se naste vederea cea patrunzatoare a celor de aici si chiar a celor de departe. Dintru acesta intelegem tainele cele adanci descoperite de minte in cuvintele dumnezeiesti si miscarile ninlauntrul sufletului nostru.prin post capatam darul de a deosebi puterile cele duhovnicesti de puterile cele sfinte si vederile cele adevatrate de vedeniile cele desarte. (Sfantul Isaac Sirul)”

(Sfintii Parinti despre “Folosul si puterea Postului”)

miercuri, 20 martie 2024

MFC-PICTURI

 THEODOR AMAN
















(sursa: internet)

Miercurea fara cuvinte este găzduită de Carmen.