joi, 8 februarie 2024

Rugaciunea pentru ceilalti (III)

 Pentru rugaciunile Sfantului Mare Mucenic Teodor Stratilat si ale Sfantului Proroc Zaharia, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Sa faci din durerea celorlalti durerea ta

- Gheronda, ati spus ca vom face un atelier de rugaciune. Cand va fi aceasta?

- De voi depinde…. Voi vedea data viitoare la ce stare duhovniceasca ati ajuns si, in functie de aceasta, vom face un atelier duhovnicesc de rugaciune. Daca rugaciunea se va face cu durere, stiti ce putere va avea? Va veti ruga pentru problemele lumii si toti oamenii care in acea vreme vor cere ajutor de la Dumnezeu si se vor afla pe aceeasi frecventa, vor primi ajutorul Sau! Eu simt sufletele care se roaga; simt rugaciunea lor ca niste valuri-valuri de putere. De multe ori imi dau seama si de ceasul in care un bolnav a facut rugaciune si s-a folosit.

- Gheronda, sufletele pentru care va rugati simt aceasta?

-Da, simt ca le “pricinuiesc cutremur”, sunt miscate sufleteste. Cand se face rugaciune cu durere, chiar si oamenii necunoscuti sunt instiintati launtric.

- Gheronda, cand este mai bine-primita de Dumnezeu rugaciunea noastra facuta pentru ceilalti?

-Cand o simtim. Si o simtim atunci cand ne punem pe noi insine in locul celorlalti. Daca ne punem in locul bolnavilor sau al celor adormiti, asta ne va ajuta sa ne rugam cu durere. Durerea coboara in inima si atunci rugaciunea noastra se face din inima.

- Gheronda, nu ma pot ruga atunci cand ma coplesesc gandurile.

-De ce te gandesti doar la tine bunul meu copil, si nu te gandesti putin si la lumea care sufera? Stii cate familii s-au distrus, cati copii nenorociti sunt, fara nici o mila, parasiti pe drumuri sau in asezaminte sociale? Cati nu striga in aceasta clipa :”Ajutor! Ajutor!” si nu exista nimeni langa ei ca sa-I ajute? Cati nu se ineaca in largul marii, cati nu se sinucid, cati nu sufera? Atatia oameni au nevoie de rugaciunile monahilor, iar noi sa ne pierdem timpul, care este atat de pretios, cu ganduri bandajate sau cu mofturi copilaresti si sa nu ne facem nici macar indatoririle duhovnicesti asa cum trebuie? Cauta sa iesi din sine si sa faci din durerea celorlalti durerea ta. In felul acesta vei afla si pacea, vei primi si plata de la Dumnezeu, si ii vei putea ajuta si pe altii.

Intr-o noapte, pe cand eram la Manastirea Filotheu, care pe atunci era idioritmica, in timp ce faceam priveghere in chilia mea, mi-am dat seama ca cineva, care avea nevoie de ajutor, a venit la poarta manastirii. Era un om chinuit, care avea si demon. Poarta manastirii se inchidea odata cu apusul soarelui si se deschidea a doua zi dimineata. “Ce sa fac acum?”, mi-am spus: “Daca as putea sa-i dau ceva sa manance… Cum sa astepte flamand pana dimineata?”. Atunci mi-a venit un gand. M-am dus si am luat cateva alimente, le-am pus intr-un cosulet, pe care l-am legat cu o franghie, si l-am coborat pe fereasta de la chilia mea, care dadea inspre exteriorul manastirii. Starea lui era atat de grava, incat nu ma puteam linisti. Toata noaptea m-am rugat cu durere, spunand: “Dumnezeul meu, eu atat am putut face. Nu sunt vrednic sa Te rog sa ajuti faptura Ta, dar oare nu este pacat sa se chinuiasca din pricina mea?”. Dimineata, cand s-a deschis poarta si acel om a intrat inauntru, am vazut ca se facuse bine. S-a inchinat in biserica si a slavit pe Dumnezeu. Bunului Dumnezeu I S-a facut mila de el si l-a slobozit de diavol.

- Gheronda, cand se roaga cineva pentru un om indurerat, mintea merge la Hristos sau la durerea omului?

-Nu cere ajutor de la Hristos? Porneste de la durerea omului, dar se intoarce la Hristos.

-Cand inima mi se impietreste, Gheronda, imi aduc aminte de diferitele greutati prin care am trecut si cer de la Dumnezeu sa-i ajute pe toti cei ce trec prin probleme asemanatoare.

-Este bine aceasta. Asa sa faci, de vreme ce astfel il intelegi mai bine pe celalalt si suferi impreuna cu el: “Dumnezeul meu, asa cum mie mi-ai facut atat de mult bine, tot astfel ajuta-l si pe fratele meu, care este mai bun decat mine”.

- Gheronda, este bine ca, atunci cand ma rog pentru mantuirea unui suflet, sa Il rog pe Dumnezeu sa nu ingaduie sa i se intample ceva rau?

-Ba da, binecuvantato, si aceasta vine tot din durere. Dumnezeu este miscat cand, cel care se roaga, are inlauntrul lui dragoste, pentru aproapele, insa in cele din urma Dumenzeu face ceea ce este de folos sufletului.

 

 

(Cuviosul Paisie Aghioritul-Cuvinte duhonvicesti-Despre rugaciune)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu