joi, 1 decembrie 2022

LA IASI

 Jurnal de calatorie – ziua a doua

 Dupa un somn odihnitor si un mic dejun frugal, am pornit la drum. Azi ne-am propus sa mergem pe jos de la vila pana la Palatul Culturii, iar pe drum sa vizitam muzeele pe car ele intalnim. Inca o data se dovedeste ca nu se potriveste “socoteala de acasa cu cea din targ”.

Am pornit la drum

 


Si prima oprire a fost la o cafea decofenizata cu aroma de amaretto.


Mergand spre Palatul Culturii, am intalnit libraria Junimea-raiul cartilor.


A urmat o plimbare prin diverse magazine, pana cand am ajuns la locul unde este organizat targul de Craciun si unde avea loc parada.



Dupa ce am vazut sfarsitul paradei, am pornit spre vizitarea muzeelor, primul fiind “Muzeul Dosoftei-muzeul de carte veche”, 





urmat de Palatul Culturii. Aici am vizitat muzeul de etnografie,





si sala voievozilor





Nici nu am stiut ca azi vizitarea acestora a fost gratuita.

Am ajuns la vila in jur de ora 16, rupti de obositi, cu dureri de picioare si frigurosi, insa cu multe amintiri si fotografii frumoase.

Este prima data cand ajung la Iasi, insa am avut senzatia ca am ajuns in alta tara. Librarii la tot pasul, magazine cu marfa diversificata si frumoasa, de calitate si, nu in ultimul rand, arhitectura minunata a cladirilor istorice. 





Ne place Iasiul, suntem convinsi ca nu am reusit sa vizitam decat o parte foarte mica a cestuia, asa ca am luat hotararea sa revenim, cu ajutorul lui Dumnezeu primavara sau toamna viitoare.

 Maine este zi pentru suflet: manastirile si Cuvioasa Parascheva.

 

 

5 comentarii:

  1. Este cel mai frumos oraș, o atmosfera boema in aer prin locurile atât de frumoase, biserici, catedrale, palate, muzee etc!

    Și eu revin cu drag de fiecare data la Iași! Unde mai pui ca mâncarea e atât de bună!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da! Iasiul e o lume cu totul speciala. E orasul in care am stat 10 ani, am revenit apoi de cateva ori pe an, acum merg cel putin o data pe luna si totusi gasesc mereu ceva nou, ceva ce nu stiam, ceva ce imi aduce bucurie! Mitropolia, Trei Ierahi sau Golia sunt oaze de liniste in mijlocul orasului asa cum Hadambu, Cetatuia sau Vladiceni sunt locații de suflet dar mai pentru cunoscători. Plimbare frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Andreea, asa am simtit si noi Iasi-ul, atmosfera boema.
    Corina, asa am simtit si noi aceste manastiri. Liniste si pace au adus in sufletele noastre. Iar Hadambu si Vladiceni, ceva de vis.

    RăspundețiȘtergere
  4. Și eu iubesc Iașiul. Este cufărul cultural al țării, orașul marilor idei, al primei mari uniri, al primului spectacol de teatru în limba română și al primului muzeu literar memorial (Bojdeuca din Țicău).
    Iar mănăstirile sunt autentice, fascinante, cu o istorie atât de bogată... Găsești şi biserici noi şi biserici cu vechime, cu tradiţie. Şi frescă, şi mozaic.
    Dar, cel mai important este că în Iași o găsești pe Sfânta Parascheva, care te așteaptă să revii de fiecare dată, ca la un izvor de binecuvântare și însănătoșire duhovnicească și trupească.

    RăspundețiȘtergere