vineri, 18 decembrie 2020

JURNAL

 

JURNAL…….OCAZIONAL (3)

 

In jurnalul ocazional nu am scris de ceva timp, iar de atunci s-au intamplat destule.

Am trecut deja la mijlocul lunii decembrie, ne apropiem cu pasi marunti de frumoasa sarbatoare a Nasterii Domnului. Casa este imbracata de sarbatoare, mai avem doar de cumparat bradutul. Am amanat pentru ca vrem brad natural si, daca l-am fi luat din timp, pana la sarbatori s-ar fi uscat. Anul acesta vrem sa incercam varianta bradului in ghiveci. Nu stiu cum se va comporta, nu stiu daca se va prinde atunci cand il vom pune in pamant, dar ne atrage ideea.

Pe de alta parte, de acum trebuie sa fac “planul” de bataie pentru sarbatori. Nu de alta dar, la masa de pranz, din ziua de Carciun, alaturi de noi vor fi copiii si imi doresc sa ii rasfat cu tot ceea ce le place. In cea de-a doua si treia zi de Craciun vom merge in vizita la parinti si trebuie sa le duc si lor bunatati. Nu ii vom uita nici pe cei care au nevoie de o vorba buna, de o mancare calda sau pe copilasii care, speram din suflet, sa vina cu colindul.

Porcul este deja taiat, transat si pus la lada. Din el am facut si bunatatile: sarmalele si caltabosul care stau cuminti la congelator, carnatii ce se usuca incetisor in podul casei socrilor, sunca este “imbracata” in sare cu mirodenii.

Va spuneam ca in “cosul” cu lucru de mana sunt mai multe proiecte incepute. Ei bine, primul proiect pe care l-am terminat este …..vesta sotului meu. S-a bucurat tare, tare mult si o poarta cu mult drag. Acum, printre picaturi, lucrez la esantioane.



Nu am reusit sa citesc “Alegerea Sofiei” fiind o carte despre holocaust si chiar nu am dispozitia necesara pentru aceasta carte. Asa ca, am schimbat cartea si am citit “Eugenie Grandet” de Balzac. Chiar mi-a placut. Si am reusit de am terminat de citit si cartea despre Sfantul Nectarie.

Ma uit in continuare la filmele cu tema de Craciun de la Diva si pe Happy.

Ne-am luat ramas bun de la toamna, in ultima duminica din noiembrie cand am decis, impreuna cu sotul, sa mergem la Sinaia. Ne-am gandit ca fiind in mijlocul week-endului prelungit, soseaua nu va fi foarte aglomerata. Sotul a avut chiar ideea extraordinara sa plecam dimineata si sa participam la Sfanta Liturghie la manastirea Sinaia. Zis si facut: la ora 9 am pornit spre Sinaia si…., surpriza: in 40 de minute am ajuns la manastire., chiar cand se citea Sfanta Evanghelie. Dupa Sfanta Liturghie, profitand de o zi insorita cu doar 1 grad in termometre, ne-am plimbat prin oras. Si, vreau sa spun ca, la fel ca noi au gandit multi altii, pentru ca orasul era plin, iar terasele in aer liber pline si ele. Penrtru ca “soriceii” din burtici incepeau sa se faca simtiti, ne-am oprit, fara multe sperante, la Restaurantul Bucegi pentru a manca. Dar, spre bucuria noastra, chiar atunci s-a eliberat o masa. Cand ne-au fost aduse meniurile, am cerut cate un ceai cald. 


L-am savurat cu multa placere pana cand ne-a fost adus pastravul prajit cu cartofi natur. 


Am incheiat festinul culinar in aer liber, cu o delicioasa cafea fara cofeina.



Daca ne-ar fi spus cineva sa luam masa in aer liber la sfarsit de toamna, intr-o zona de munte, i-as fi raspuns ca este imposibil, insa chiar a fost minunat.

Dupa o asa masa copioasa, ne-am oprit si am luat un kurtos cald pe care l-am savurat plimbandu-ne prin parcul din centrul orasului. 






 Ingenioasa ideea autoritatilor cu acele “indicatoare” care povestesc despre vechile cladiri ale orasului. Frumos mod de prezentare a istoriei.

Ne-am fi dorit sa mai stam, insa ne-a fost teama ca se va aglomera drumul asa ca am pornit spre Ploiesti. Si…….surpriza: pe sensul spre Sinaia, pana la Comarnic se circula bara la bara mergandu-se incet, iar de la Comarnic pana la Nistoresti, cele doua benzi erau blocate si efectiv se astepta. Inca o data am zis ca sotul meu a avut o idee minunata sa plecam devreme.

 

Un comentariu: