luni, 29 iunie 2020

JURNAL

JURNAL PENTRU SAPTAMANA

22.06.2020-28.06.2020

 

Afara: Vremea a fost placuta. Desi toata saptamana cei de la INMH au anuntat tot felul de coduri, cand galbene, cand portocalii, a plouat doar putin pe la inceputul saptamanii. In rest a fost cald si placut.

Ma gandesc: Ca, de cand nu am mai scris pe blog, am devenit matusica de nepotel pentru a sasea oara, ceea ce m-a bucurat tare mult. Mihai a reusit de a terminat lucrarea de licenta si a depus-o, urmand sa o sustina pe 2 iulie. Am lucrat de la birou saptamana ce tocmai a trecut, iar acum suntem iar in telemunca.

Sunt recunoscatoare: Pentru ca, la capitolul conserve, pana acum sunt “in grafic”. Din cirese si visine am facut compot, am pus la borcane cu aspirina pentru prajituri si am facut si lichior. Din visine am facut si putina dulceata. Am reusit de am facut si siropul de menta, am pus la congelator pentru iarna, am uscat pentru ceaiuri si am facut si….lichior. Am facut sirop de ghimbir si dulceata de ghimbir. Si, pentru ca mi-a ramas putin ghimbir ras de care ma tot incurcam, iar pe foc aveam gemul de capsuni, l-am pus acolo. A iesit o minunatie de gem, asa ca voi incerca sa fac si din zmeura aceeasi combinatie.

Ce mai lucrez:  Nu am reusit sa lucrez deloc. Cred ca va mai dura ceva timp, pana cand voi reusi sa mai pun mana pe croseta, andrele sau ac de cusut.

Citesc/ma uit/ascult

ascult...nimic.

ma uit…nimic.

recitesc...”Bucuria de a nu fi perfecta” de Riri Sylvia Manor.

 Meniul de saptamana trecuta:

Pentru a ca fost post, la mare cautare au fost supele crema de ciuperci si legume coapte; tocanita de legume si varza calita.

Si, pentru ca au fost multe dezlegari la peste, am facut saramura, biban de mare la cuptor cu garnitura de ciupercute trase la tigaie, hamsii prajite cu mamaliguta si nelipsitele icre.

Un citat:

"Iubirea nu e târg: te iubesc pentru că mă iubești. Iubirea este o certitudine: te iubesc pentru că te iubesc!"  - Liviu Rebreanu

Planuri pentru saptamana viitoare:

A aparut zmeura, asa ca trebuie sa fac dulceata de zmeura simpla si cu ghimbir, sirop de zmeura si….lichior😊. Desi nu suntem consumatori de bauturi alcoolice, anul acesta este primul an in care fac lichioruri. Motivul pentru care le-am facut este acela ca sunt gustoase, rafinate, naturale si, puse in sticle frumoase, pot reprezenta un foarte frumos cadou.

Au aparut si caisele romanesti. Din ele fac nectar, gem si compot. Sper sa am timp in aceasta saptamana sa fac si o portie de zacusca de dovlecei.


marți, 9 iunie 2020

TREZIRE DUHOVNICEASCA

Lucrarea in noi insine

 

Daca vrei sa ajuti Biserica, cel mai bine este sa cauti sa te indrepti pe tine insuti, decat sa cauti sa indrepti pe altii. Daca te indrepti pe tine insuti, imediat se indreapta o particica din Biserica. Daca aceasta ar fir facut-o toti, Biserica s-ar fi indreptat. Insa astazi oamenii se preocupa de toate celelalte subiecte, dar nu se preocupa de ei insisi. Pentru ca a te preocupa de tine insuti cere osteneala, iar a te preocupa de altii este usor.

Daca ne preocupam de indreptarea noastrasi ne intoarcem mai mult spre lucrarea launtricadecat spre cea exterioara, dand intaietate ajutului dumnezeiesc, vom ajuta pe ceilalti mai mult si mai eficace. Ba inca, vom avea pace si liniste launtrica, care va ajuta fara zgomot sufletele ce le vom intalni, pentru ca starea duhovniceasca launtrica tradeaza virtutea sufletului si ii schimba pe ceilalti. Cand cineva se daruieste lucrarii exterioare inainte de a ajunge la stralucita stare duhovniceasca launtrica, poate face o oarecare nevointa duhovniceasca, dar are manie, neliniste, lipsa de incredere in Dumnezeu si mereu isi pierde pacea sa, daca nu isi face bine mai intai lui insusi, nu poate spune ca interesul lui pentru binele obstesc este curat. Cand se va elibera de omul sau cel vechi si de orice lucru lumesc, va avea harul dumnezeiesc si atunci el insusi va fi odihnit si va putea odihni si pe ceilalti oameni. Daca insa nu are harul lui Dumnezeu, nu se poate impune nici lui insusi si nici pe altii nu ii poate ajuta, astfel incat sa le aduca folos dumnezeiesc. Trebuie sa se afunde in har si dupa aceea sa-si foloseasca puterile lui sfintite pentru mantuirea celorlalti.

 

(Trezire duhovniceasca – Cuviosul Paisie Aghioritul)


luni, 8 iunie 2020

JURNAL

JURNAL PENTRU SAPTAMANA

01.06.-08.06.2020

 

Afara: Au alternat zile frumoase, cu zile ploioase. Noaptea racoare, ziua insa destul de cald.

Ma gandesc: Ce repede trece timpul. Iata ca 4 ani au trecut ca un vis, iar fiul nostru a devenit si el inginer. Au fost 4 ani grei pentru el si pentru noi, cu examene multe, cu emotii, cu profesori foarte duri si exigenti. Dar, acum totul a trecut, si saptamana aceasta a sustinut ultimul examen din ultimul an. Mai are licenta si isi ia adio de la viata de student. Din pacate, pentru el si pentru colegii lui, nu cred ca va rasuna imnul studentilor, nu cred ca vor avea parte de cursul festiv.

Sunt recunoscatoare: Ca s-a terminat cu marea majoritate a restrictiilor. Ca am reusit sa fac din capsuni tot ceea ce mi-am propus.

Ce mai lucrez: Nici saptamana aceasta nu am avut timp sa lucrez pentru ca am facut dulceata de nuci verzi si bunatatile din capsuni.

Citesc/ma uit/ascult

ascult...nimic.

ma uit….”Luna plina” – serial turcesc.

recitesc...Aceeasi carte ”Tess D’Urberville” – Thomas Hardy.

 

Meniul de saptamana trecuta:

Pentru zilele de post: ciorba de fasole uscata, varza calita, icre, peste la gratar, peste la cuptor cu legume.

Pentru zilele de dulce: supa de pui cu taitei de casa, musaca, prajitura cu gem si mac.

Un citat:

 

„Sufletul sa-ti fie ca gandul, gandul ca vorba si vorba ca fapta.” – Ion Slavici.

 

Planuri pentru saptamana viitoare:

Pentru ca am terminat cu capsunii si pana apare zmeura mai dureaza putin, sper sa mai reusesc sa lucrez cate ceva.

O fotografie sau mai multe: .




joi, 4 iunie 2020

BUNATATI

SOC SI SALCAM

 

Toate anotimpurile sunt frumoase, fiecare cu specificul lui. Primavara insa, are frumusetea ei aparte, cand toate revin la viata, cand incet-incet copacii inmuguresc, florile infloresc. Ei bine, aceasta este perioada cand ne bucuram de parfumul florilor de soc si de salcam.

Doamne, cat de minunat este sa stai, chiar si numai cateva minute intr-o padurice de salcami sau soc, sa-ti umpli plamanii cu mirosul delicat al acestor flori.




Dar aceste flori delicate nu ne bucura doar cu mirosul lor, ci si cu aroma lor minunata. Ce buna este in aceasta perioada socata si salcamata, ce fina si delicata este dulceata din flori de soc sau de salcam, ca sa nu mai spun ca pe toata perioada verii ne putem bucura de bauturi racoritoare preparate din siropurile acestor flori, iar iarna ceaiurile pot fi indulcite cu ele.




Desi a fost perioada de pandemie, nimic nu ne-a oprit sa petrecem cateva ore in natura si sa culegem aceste frumoase flori,. Bineinteles ca am repetat aceasta actiune de mai multe ori, pentru ca florile culese trebuie sa fie imediat conservate, altfel parfumul lor dispare destul de repede. Cat timp am cules florile, ne-am bucurat de liniste si de cantecul pasarelelor.



Dupa fiecare deplasare in natura, primul lucru pe care l-am facut a fost socata si salcamata, pentru a ne bucura cat mai mult de aceste bauturi racoritoare.

 Dupa ce borcanele au fost pregatite, din ceea ce ne-a ramas am facut sirop

 




si dulceata.




Am terminat cu aceste minunate flori, acum urmeaza mugurii de brad, menta, capsunile si zmeura. Dar, despre ele, in alte postari.