miercuri, 4 martie 2020

TREZIRE DUHOVNICEASCA


Apararea dreptului

-Parinte, intr-un tropar se spune: Manati de mania cea indreptatita. Care manie este mai justificata?
-Cand sunt nedreptatiti altii si cineva striga si se manie cu durere sincera, atunci “mania este mai justificata”. Dar cand este nedreptatit el insusi si se manie, atunci mania sa nu este curata. Cand vezi pe cineva ca sufera pentru lucruri sfinte, unul ca acesta are ravna dumnezeiasca. Din aceasta il poti intelege si pe nebunul pentru Hristos. Daca, de pilda, iei o icoana si o pui inaintea lui invers, nebunul pentru Hristos va sari in sus. Asa il testezi. Exista si manie dreapta, dumnezeiasca, si numai aceasta manie se justifica la om. Moise, atunci cand a vazut pe popor inchinandu-se vitelului de aur, s-a maniat si a aruncat jos tablele cu poruncile ce i le-a dat Dumnezeu si le-a spart. Finees, nepotul arhiereului Aaron, a facut doua ucideri si Dumnezeu a poruncit ca din semintia lui sa iasa preotii lui Israel. Cand a vazut pe israeliteanul Zambri pacatuind cu madianita Hasbi nu s-a putut abtine ci, inaintea lui Moise si a tuturor israelitilor, s-a ridicat din adunare si l-a ucis oprind astfel urgia lui Dumnezeu. Daca nu i-ar fi omorat pe amandoi, ar fi cazut urgia lui Dumnezeu peste tot poporul lui Israel. Infricosator! Eu cand citesc din Psaltire stihul:”Si a statut Finees si L-a imblanzit si a incetat bataia”, sarut de multe ori numele lui. Dar si Hristos, cand a vazut cum inauntrul Templului vand boi, oi si porumbei si pe cei ce schimbau bani, a luat biciul si i-a alungat.
Un om duhovnicesc, cand este miscat de manie ca sa se apere pe sine intr-o problema personala, sufera de pur egoism, este sub lucrarea diavolului. Primeste inrauriri diavolesti din afara. Daca cineva este nedreptatit sau luat in ras, pe unul ca acesta trebuie ca altii sa-l apere pentru dreptate, iar nu pentru interesul lor personal. Nu se potriveste sa te certi pentru tine. Altceva este sa reactionezi ca sa aperi subiecte duhovnicesti serioase, subiecte legate de credinta noastra, de Ortodoxie. Aceasta este datoria ta. Cand te gandesti la altii si te impotrivesti ca sa-I ajuti, atunci fapta aceasta este curata, pentru ca se face din dragoste.
Cand am mers la Sinai, coboram la manastire in fiecare saptamana sau la doua saptamani, ca sa ma impartasesc. Odata un proiestos, care il inlocuia pe episcop atunci cand acesta lipsea din manastire, mi-a spus:”Ei, dar nu chiar in fiecare saptamana. Calugarii trebuie sa se impartaseasca de patru ori pe an”. Atunci aveau tipic sa nu se impartaseasca des. Aveam si camifalca. “Nu trebuie nici camifalca”, imi spune. Ei si-o puneau numai la sarbatori. “Sa fie binecuvantat!”, am spus. Si o purtam si eu aruncata pe umar, ca pe un fular si nu m-a mai preocupat aceasta. Ce? Sa ma cert? De fiecare data cand coboram, ma pregateam pentru Sfanta Impartasanie si mergeam la biserica. Atunci cand preotul spunea “Cu frica de Dumnezeu….” Imi plecam capul si spuneam: Hristoase al meu, Tu stii cata nevoie am”, si simteam o astfel de schimbare, pe care nu stiu daca as fi simtit-o daca m-as fi impartasit. Dupa ce au trecut mai multe luni, au venit la manastire patru-cinci copii, indemnati de mine sa vina la Sinai. Le-a spus si acestora sa nu se impartaseasca. Ei, atunci am vorbit si problema s-a aranjat.

(Trezire duhovniceasca – Cuviosul Paisie Aghioritul)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu