joi, 19 septembrie 2019

WEEK-END DE POVESTE


WEEK-END DE POVESTE

Povestea s-a „desfasurat” la conacul Bratescu in perioada 6-8 septembrie, luna de toamna, numai buna pentru plimbari. Ea a inceput de la drumul parcurs, a continuat cu primirea facuta si, mai ales la timpul petrecut acolo. Daaar….sa o luam cu inceputul.
          Vineri, dupa o zi destul de grea la serviciu, ne-am facut bagajele pregatindu-ne sa plecam la Bran. Chiar ne gandeam ca va trebui sa avem foarte multa rabdare, indiferent daca am fi ales ruta pe Valea Prahovei sau pe Cheia. Insa, sotului i-a venit minunata idee de a plecat pe ruta Targoviste-Razvad-Campulung-Moeciu, o ruta ceva mai lunga dar, am sperat noi, ceva mai putin aglomerata. Si asa a si fost. A fost un trafic putin mai intens pana la Targoviste insa, de acolo, prietenul nostru „Waze” a ales multe scurtaturi care au facut ca drumul sa fie o placere. Printre dealuri si munti, pe o sosea buna, pe care ne-am intersectat cu cateva masini, admirand un peisaj de vis, am ajuns la Bran. Ne-am dat seama ca prietenul nostru chiar a facut ca drumul sa fie mai scurt decat calculasem noi si foaaarte placut.
          Am ajuns in jur de ora 18,00. Conacul se afla foarte aproape de centrul orasului, dar intr-o zona extrem de linistita. Si... povestea continua cu primirea facuta de gazdele noastre. De cum am intrat, am fost intampinati de un domn foarte amabil, zambitor, care n-ea intrebat cum am calatorit si ne-a servit, din partea casei, cu o delicioasa palincuta si o parfumata visinata. Dupa toata agitatia zilei, in momentul in care am ajuns, cea mai mare dorinta a mea era aceea de a savura o cafeluta pe terasa si de a ma bucura de mangaierile ultimilor raze ale soarelui caldut de toamna. Asa ca, am intrebat, putin cam sceptici, daca au cafea fara cofeina. Am spus sceptici, pentru ca sunt multe vile care nu au. Aici, nici nu s-a pus problema, astfel ca, pana ne-am cazat si am dus bagajele la camera, cafelutele au fost gata.
          Dupa ce ne-am tras sufletul si, intr-un decor de vis, am savurat visinata si palinca, o domnisoara numai zambet a continuat povestea si ne-a insotit pana la camera. Am fost cazati la camera 3 - Imperial Suite. Daca intrati pe site-ul conacului o sa puteti admira camera. Fotografiile corespund exact cu realitatea. Ce nu va pot spune aceste fotografii este atmosfera relaxanta a camerei, cat de comod a fost patul, cat de comode au fost fotoliile, atat cele din interior, cat si cele din balcon. Nu va pot spune sentimentul pe care il ai: acela de a te simti rasfatat, de a te simti cu adevarat musafir la conac si nu un turist oarecare.
          Toata aceasta atmosfera de calm, liniste, frumos si bun gust a facut ca, in mod automat sa ne „resetam” si noi astfel ca, inainte de orice, ne-am asezat confortabil pe canapeaua din balcon si am admirat intunericul care, incet-incet cuprindea totul. Cred ca am fi stat mult si bine pe balcon daca burticile noastre nu ar fi dat semne ca e vremea cinei. Am coborat la restaurant, care, reprezinta,de fapt, parterul conacului si este amenajat ca un salon de primire. Aici era o atmosfera insufletita de ceilalti musafiri ai conacului, atmosfera care m-a dus putin in timp, semanand foarte mult cu cea a serilor literare organizate candva de domnul Bratescu. Am simtit ca timpul s-a oprit in loc.



          Ma plec in fata bucatarului si ii multumesc pentru preparatele delicioase pe care le-am savurat. Totul este pregatit cu dragoste si pasiune, cu mult respect fata de musafiri, mancarurile servite sunt "specific romanesti, dar reinterpretate intr-o abordare actuala", asa cum ne spune chiar el in meniul prezentat. Cea mai mare surpriza a fost insa, la micul dejun, cand am fost rasfatati cu delicatese: rulada cu carnita si cu ciuperci, crema de branza cu hrean si boia doar usor picanta, dovlecei pane, pate de ficat de casa (da, ati citit bine pate-ul era facut in bucataria conacului), chiftelute delicioase cu gust de verdeata proaspata, branza usor afumata. Nu au lipsit nici dulciurile: chec facut ca la mama acasa, prajitura cu gem si glazura de bezea. Yummmmm, numai bunatati. Cand ajungeti aici, sa savurati ciorba de burta, pastrama de oaie la tigaie si carnea la garnita. Acestea sunt doar cateva din delicioasele preparate. 

pastrama

carne la garnita


Aaaa, daca este vara (si nu numai), nu uitati sa comandati delicioasa inghetata asortata de casa: vanilie si cacao cu ciocolata. Da, ati inteles bine: chiar este facuta in bucataria de la conac. Un deliciu.


          Asa cum ne stiti, in acest week-end aveam un program incarcat, sa vizitam cat mai multe, inclusiv Castelul Bran, dar am taiat totul de pe lista si doar ne-am relaxat.
          Sambata dimineata, am pornit pe jos spre Castelul Bran, cu intentia de a-l vizita. Cand am vazut cata aglomeratie este, cati turisti, ne-am razgandit, asa ca am vizitat doar muzeul satului amenajat in apropiere, dupa care ne-am intors la conac.
A fost singura iesire. In rest plimbarile au fost in jurul conacului, pe ulite de sat, admirand casute delicate ascunse printre pomi, gospodarii meticulos organizate. Ne-am delectat cu latratul cainilor, cantecul cocosilor si zumzetul albinelor.




          Duminica, cu mult regret in suflet ca perioada de sejur nu a fost mai lunga, am pornit spre casa. Bineinteles ca am evitat din nou Valea Prahovei si ne-am intors acasa prin statiunea Cheia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu