marți, 26 februarie 2019

TARGUL MIERII



TARGUL MIERII


Sambata, vreme geroasa ca de mijloc de iarna, nu ca si cum primavara este la doi pasi. Intr-o astfel de vreme, cand toata lumea sta acasa, la caldurica, noi ne-am trezit dimineata, cand soarele abia rasarea cu gandul de a pleca la obor sa luam lapte.

Dupa ce sotul s-a „luptat” aproape o jumatate de ora sa dezghete masina, cu chiu, cu vai am pornit spre obor. Ajunsi acolo, am gasit lejer loc de parcare. Cine sa iasa pe o astfel de vreme? Cativa oameni, zgribuliti ca si noi, veniti sa cumpere te miri ce chilipiruri.

Dupa ce lactatele au fost cumparate, ne-am mai aruncat ochii pe la cateva standuri, dupa care am pornit spre Cora pentru alte cateva scurte cumparaturi. Tot eram in zona, tot era dimineata si liber in supermarket. Zis si facut. Dupa o jumatate de ora, cumparaturile erau gata si, pentru ca, soarele isi facuse aparitia, am hotarat sa mergem la Campina la Targul Mierii.

Odata ajunsi in oras, in dreptul Casei de Cultura, am ramas putin dezamagiti, crezand ca tot targul se rezuma la cateva standuri, asezate in fata acesteia. Spre uimirea noastra, loc de parcare am gasit foarte greu si destul de departe deTarg.
Desi soare, aici ne-a intampinat gerul si vantul. In cele cateva sute de metri parcurse pe jos pana la targ mi-au inghetat mainile si fata.

Cand am ajuns in dreptul Casei de Cultura am realizat ca Targul Mierii reprezinta de fapt o manifestare de larg interes, atat pentru producatori, cat si pentru vanzatori. De fapt erau atat de multe standuri, cu diverse produse, atat de jur-imprejurul Casei de Cultura, cat si in interior, la parter si la etaj, incat am realizat ca de fapt am putea vorbi de o adevarata industrie de producere a mierii si nu numai.

Cei mai multi ofertanti si cumparatori erau in zona standurilor cu produse necesare activitatii de stuparit. Din franturile de discutii pe care le-am auzit, mi-am dat seama ca cei ce cumparau erau foarte exigenti, dar ca nici producatorii nu s-au lasat mai prejos.








Pe de alta parte nici apicultorii nu s-au lasat mai prejos. Multe staduri, numeroase produse, care de care mai gustoase, mai interesante. Pe langa produsele cu care suntem obisnuiti (mierea poliflora, de salcam, de tei, polen, propolis), acum apicultorii au venit cu o gama mult mai diversificata de produse. De la mierea de diverse tipuri - de tei, de flori de padure, de zmeura cu flori de bujor de munte, de anghinare, de menta – pana la produse combinate. 

polen








produse cosmetice







 
lumanari de ceara


faguri

La unul dintre standuri, am gasit un produs interesant: produs energo-proteic forte, o combinatie de laptisor de matca, miere de salcam, polen poliflor proaspat si tinctura de propolis. Asa cum se specifica si in brosura pe care am primit-o, acest produs este realizat de dl dr. Gavrila Dragos, care are o experienta in domeniul apiculturii de peste 30 de ani.



Unul dintre participanti a fost si Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura, ce a prezentat publicului numeroase produse apicole si apiterapeutice.



Ne-a placut la Campina, am realizat ca apicultura este un domeniu de mare interes pentru romani, atat pentru producatori, cat si pentru consumatori, un lucru nemaipomenit, mai ales ca aceasta tara frumoasa asigura toate resursele necesare pentru practicarea stuparitului. 
Nu-mi ramane decat sa le urez tuturor celor care practica aceasta activitate: spor la munca si rezultate pe masura.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu