duminică, 22 noiembrie 2015

Duhul Sfant nu coboara cu aparate


            Cuvantul spus din mintea proprie nu pricinuieste schimbare in suflete pentru ca este trup. Insa cuvantul lui Dumnezeu, care se naste din Duhul Sfant, are lucrare dumnezeiasca si schimba suflete. Duhul Sfant nu coboara cu aparate. De aceea teologia nu are nici o legatura cu duhul stiintific sec. Duhul Sfant coboara singur in om, atunci cand acesta implineste conditiile duhovnicesti. Conditia duhovniceasca este ca omul sa-si curete de rugina cablurile sale duhonvicesti, sa devina conductor bun, ca sa poata primi curentul duhovnicesc al luminarii dumnezeiesti, facnadu-se in felul acesta savant duhovnicesc, teolog. Cand spun „teolog” ma refer la teologii care au „garantie” teologica si diploma lor are valoare, nu la aceia care au numai hartie fara putere de cumparare si a caror diplima este asemenea cu banii fara valoare din timpul ocupatiei germane.
            De multe ori, mintea se oboseste ani intregi ca sa invete una-doua limbi straine – in vremea noastra aproape toti oamenii cunos limbi straine – dar fiindca aceste limbi n-au nici o legatura cu limbile Sfintei Cincizecimi, traim cea mai mare babilonie. Mai rau este atunci cand teologhisim sec, iar mintea noastra o prezentam drept Duhul Sfant. Aceasta se numeste „encefalologie”, care naste babilonia, in timp ce in Teologie exista multe limbi, multe harisme, dar toate aceste libmi conglasuiesc, pentru ca Unul este Stapanul lor, Duhul Sfant al Cincizecimii, iar limbile Lui sunt de foc.
-Parinte, troparul spune ca Sfantul Duh totdeauna daruieste...
-Da, daruieste, dar acolo unde incape. Daca nu incape, cum va darui? Mai mare valoare are un cuvant al unui om smerit care se nevoieste, cuvant ce iese cu durere din adancul inimii sale, decat o gramada de cuvinte filologice ale omului neinteriorizat, care ies cu viteza de pe limba lui instruita, dar care nu spune nimic sufletelor, pentru ca este trup, iar nu limba de foc a Sfintei Cincizecimi.


(Cu durere si dragoste pentru omul contemporan – parintele Paisie Aghioritul).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu