luni, 26 ianuarie 2015

ATELIER DE GATIT - CIORBA


Lectia nr. 3: Ciorba

            Sambata, in cadrul lectiei, am invatat sa facem o ciorbita. Dupa cum ati vazut si din postarile anterioare, inca nu am trecut sa lucram cu carne. Ideea este de a ne obisnui mai intai cu prelucrarea legumelor, dupa care vom trece si la prelucrarea diverselor tipuri de carne.
            Reteta aleasa de cele doua „eleve” a fost: ciorba cu lapte batut

Pasul 1: Pregatirea ustensilelor
-       Tocator;
-       Cutit;
-       Castron inox sau plastic pentru legumele curatate;
-       Oala pentru ciorba

Pasul 2: Pregatirea ingredientelor
-       1 litru apa,
-       cate 200 gr fasole verde si mazare (din conserva sau congelate),
-       2 morcovi,
-       2 radacini de patrunjel,
-       1 radacina pastarnac (mai mica);
-       2 cepe,
-       4 cartofi,
-       200 gr rosii sau zarzavat pentru ciorbe,
-       1 litru lapte batut,
-       cate o legatura mica marar si patrunjel verde,
-       sare

Pasul 3: Mod de preparare:
-       se curata si se spala morcovii, patrunjelul si pastarnacul si se taie cubulete;
-       se curata si se spala cartofii si ceapa;
-       se taie cartofii cuburi, iar ceapa se toaca marunt;
-       rosiile se decojesc si se dau pe razatoarea mare;
-       radacinoasele se taie cubulete si se pun la fiert in apa clocotita, putin sarata. Se fierbe totul la foc potrivit, acoperind oala cu capac;
-       dupa 10 minute se adauga fasolea verde si mazarea congelate (daca se folosesc legume conservate prin fierbere, se adauga in ciorba odata cu rosiile) si se continua fierberea aproximativ 5-7 minute;
-       se adauga la fiert cartofii;
-       cand cartofii au fiert, se adauga in ciorba rosiile;
-       dupa 5 minute se face focul la cikorba foarte mic si se toarna laptele batut
-       se mai lasa sa dea un clocot, se stinge focul, se sareaza dupa gust si se presara verdeata tocata marunt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu