miercuri, 5 noiembrie 2014

Catehism Ortodox


BISERICA (I)



Articolul 9 din Simbolul Credintei este: „Si intr-una sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica” cuprinde invatatura ortodoxa despre Sfanta Biserica.

Biserica este asezamantul sfant intemeiat de Domnul nostru Iisus Hristos, pentru mantuirea oamenilor. Ea va duce mai departe, pana la sfarsitul veacurilor, propovaduirea cuvantului dumnezeiesc, impartaseste fiilor ei harul sfintilor prin Sfintele Taine si indruma credinciosii pe calea vietii adevarate.

In Biserica Domnul nostru Iisus Hristos impartaseste harul Sau mantuitor, prin Duhul Sfant in Sfintele Taine, astfel ca numai in Biserica este sigura mantuirea.

Adevarul mantuirii in Biserica este mare si taina lui este adanca; de primirea si urmarea lui atarna insasi mantuirea noastra. Pentru a apropia acest adevar de intelegerea noastra, Mantuitorul face asemanarea cu vita si mladitele. Precum mladita se usuca daca este rupta de vita, de la care primeste hrana prin seva, tot asa si sufletul moare duhovniceste, adica isi pierde mantuirea, daca se rupe de Biserica, trupul tainic al lui Hristos, care il hraneste duhovniceste prin harul dumnezeiesc. Harul din Biserica este ca sangele cald din trupul omenesc viu, sange care hraneste toate madularele trupului. Daca un madular se desprinde de trup, atunci de indata se lipseste de viata, caci nu mai curge in el snagele trupului, si asa este de lepadat. Tot asa, si credinciosul care se desprinde de Biserica, in care este harul, moare sufleteste, pentru ca nu mai are viata duhovniceasca din trupul tainic al lui Hristos.

Tot biserica se numeste si locasul de rugaciune sfintit si inchinat lui Dumnezeu, pentru ca acolo se aduna obstea credinciosilor sa asculte cuvantul dumnezeiesc, sa ia parte la aducerea sfintei jertfe a Domnului si sa aduca impreuna inchinare lui Dumnezeu.

In cladirea bisericii, pe Sfantul Altar, se pastreaza Sfanta Cuminecatura, care este insusi Trupul si Sangele Domnului, sub chipul painii si al vinului. De aceea, cladirea bisericii se mai numeste „casa lui Dumnezeu”.

Din Biserica fac parte toti cei botezati cu botezul crestin, adica in numel Sfintei Treimi, care cred in Domnul nostru iisus Hristos, care marturisesc aceeasi credinta, care se impartasesc de aceleasi Sfinte Taine, care aduc aceeasi inchinare lui Dumnezeu si stau sub carmuirea vazuta a aceleiasi ierahii bisericesti.

Nu numai dreptii ci si pacatosii fac parte din Biserica; insa pacatosii sunt membrii sau madulare bolnave ale Bisericii. Si nu numai credinciosii vii, ci si cei morti care au adormit in credinta sunt membri ai Bisericii.

Nu mai fac parte din Biserica ereticii si schismaticii, pentru ca, desi au fost botezati, ei s-au rupt de Biserica prin credintele lor ratacite, prin invataturi desarte si prin neascultare de carmuirea Bisericii. Ereticii si schismaticii au parasit calea cea dreapta, ei fiind stricatori ai Bisericii si, de aceea, vor fi osanditi (Tit3, 10-11; 1 Corinteni 3.17).

Dintre membrii Bisericii de dupa moarte, unii se deosebesc de ceilalti prin inaltimea la care s-au ridicat in trairea virtutilor crestine. Acestia sunt sfintii bineplacuti lui Dumnezeu, fiind cinstiti in mod deosebit de Biserica.


(extras din Catehism Ortodox-Biserica).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu