luni, 17 noiembrie 2014

UN WEEK-END FRUMOS


UN WEEK-END FRUMOS



In acest week-end am pregatit dulciuri si aperitive pentru petrecerea unei fetite de 3 anisori. Pentru mine si copiii mei a fost o provocare, pentru ca produsele trebuiau sa fie frumoase, atragatoare, gustoase si naturale. Dupa o zi intreaga de lucrat in bucatarie, ne-a iesit cam asa ceva:


1.    Nasturasi



2.    Soricei





3.    Briose – leu





4.    Briose – floarea soarelui





5.    Bombonele din branzica


6.    Cornulete cu cascaval





Prezentarea finala a fost asa:

Platoul cu aperitive pentru sarbatorita si invitatii ei:





Platoul cu prajituri:



Si, bineinteles ca nu au fost uitati nici parintii:

joi, 13 noiembrie 2014

MENIU SAPTAMANAL


MENIUL SAPTAMANII 14.11.-20.11. 2014




Cu pasi repezi a sosit si perioada postului Nasterii Domnului, o perioada frumoasa ce ne duce cu gandul la Sfintele Sarbatori, un post usor in care se poate manca peste destul de des.

 Pentru prima saptamana de post eu pregatesc:

 Felul I (ciorba, supa)

-       Ciorba de legume

-       Supa de gogosari la otet cu taitei

 Felul II (mancare)

 -       Ghiveci cu legume conservate;

-       Iahnie fasole

 Pentru micul dejun si pachetelul de la scoala


-       Chiftelute din cartofi si ciuperci;

-       Salata de masline;

-       Orez cu lapte de soia


Desert

  -       Palmieri cu nuca;

-       Negresa de post cu fructe confiate

-       Briose cu banane

-       Fructe

 Cina

Pentru cina, la mare cautare vor fi pastele cu diverse sosuri: de soia; de suc de rosii si busuioc; de ciuperci; etc, precum si cartofii; prajiti cu usturoi; la cuptor cu lamaie si oregano si salate.

Va doresc un post binecuvantat.

luni, 10 noiembrie 2014

La multi ani Mihail, Gavriil si Nectarie

La multi ani Mihail, Gavriil si Nectarie






In acest week-end au fost 3 mari sfinti sarbatoriti: Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil si Sfantul Ierarh Nectarie.

Tuturor celor ce poarta aceste nume frumoase, le urez, desi cu intarziere, un calduros “La multi ani!”, sanatate si implinrea tuturor dorintelor.


joi, 6 noiembrie 2014

VA INVIT LA MASA


VA INVIT LA MASA


Ieri, plecand de la servicu spre casa, ma gandeam ce as putea sa pregatesc pentru cina, tinand cont de faptul ca era zi de post, mancare gatita in frigider nu prea exista si nici din ce sa pregatesc ceva rapid.

Asa ca, am pornit spre Lidl, avand in buzunar doar 20 lei. Am dat o tura de magazin, gandindu-ma ce as putea cumpara. Si.........m-am hotarat. Am cumparat: 1 vanata, un dolvecel, 1 salata verde, 2 rosii, 1 legatura ridichii, 1 castravete, 1 casoleta ciuperci. La casa am avut marea surpriza sa primesc si restul: 4 lei.

Odata ajunsa acasa, baietii au plecat in oras, iar eu m-am apucat sa pregatesc cina.

Vanata, dovlecelul si ciupercile le-am pregatit la gratar. Inainte de a le pune pe gratar, am uns legumele cu un amestec de usturoi si ulei. Cand au fost gata, le-am asezonat cu sare si piper si le-am pastrat la cald.

Intre timp, am taiat painea pentru crutoane, le-am stropit cu ulei de masline si le-am pus la cuptor.

A urmat apoi salata de primvara. Legumele taiate (salata verde, rosii, castraveti, ridichii, ceapa verde), le-am asezonat sare, un amestec de condimente (cimbru, maghiran, oregano, susan si coaja de lamaie uscata), piper, ulei si zeama de lamaie.

Tocmai cand am terminat, au venit si baietii infometati, asa ca am savurat toate bunatatile.

miercuri, 5 noiembrie 2014

Catehism Ortodox


BISERICA (I)



Articolul 9 din Simbolul Credintei este: „Si intr-una sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica” cuprinde invatatura ortodoxa despre Sfanta Biserica.

Biserica este asezamantul sfant intemeiat de Domnul nostru Iisus Hristos, pentru mantuirea oamenilor. Ea va duce mai departe, pana la sfarsitul veacurilor, propovaduirea cuvantului dumnezeiesc, impartaseste fiilor ei harul sfintilor prin Sfintele Taine si indruma credinciosii pe calea vietii adevarate.

In Biserica Domnul nostru Iisus Hristos impartaseste harul Sau mantuitor, prin Duhul Sfant in Sfintele Taine, astfel ca numai in Biserica este sigura mantuirea.

Adevarul mantuirii in Biserica este mare si taina lui este adanca; de primirea si urmarea lui atarna insasi mantuirea noastra. Pentru a apropia acest adevar de intelegerea noastra, Mantuitorul face asemanarea cu vita si mladitele. Precum mladita se usuca daca este rupta de vita, de la care primeste hrana prin seva, tot asa si sufletul moare duhovniceste, adica isi pierde mantuirea, daca se rupe de Biserica, trupul tainic al lui Hristos, care il hraneste duhovniceste prin harul dumnezeiesc. Harul din Biserica este ca sangele cald din trupul omenesc viu, sange care hraneste toate madularele trupului. Daca un madular se desprinde de trup, atunci de indata se lipseste de viata, caci nu mai curge in el snagele trupului, si asa este de lepadat. Tot asa, si credinciosul care se desprinde de Biserica, in care este harul, moare sufleteste, pentru ca nu mai are viata duhovniceasca din trupul tainic al lui Hristos.

Tot biserica se numeste si locasul de rugaciune sfintit si inchinat lui Dumnezeu, pentru ca acolo se aduna obstea credinciosilor sa asculte cuvantul dumnezeiesc, sa ia parte la aducerea sfintei jertfe a Domnului si sa aduca impreuna inchinare lui Dumnezeu.

In cladirea bisericii, pe Sfantul Altar, se pastreaza Sfanta Cuminecatura, care este insusi Trupul si Sangele Domnului, sub chipul painii si al vinului. De aceea, cladirea bisericii se mai numeste „casa lui Dumnezeu”.

Din Biserica fac parte toti cei botezati cu botezul crestin, adica in numel Sfintei Treimi, care cred in Domnul nostru iisus Hristos, care marturisesc aceeasi credinta, care se impartasesc de aceleasi Sfinte Taine, care aduc aceeasi inchinare lui Dumnezeu si stau sub carmuirea vazuta a aceleiasi ierahii bisericesti.

Nu numai dreptii ci si pacatosii fac parte din Biserica; insa pacatosii sunt membrii sau madulare bolnave ale Bisericii. Si nu numai credinciosii vii, ci si cei morti care au adormit in credinta sunt membri ai Bisericii.

Nu mai fac parte din Biserica ereticii si schismaticii, pentru ca, desi au fost botezati, ei s-au rupt de Biserica prin credintele lor ratacite, prin invataturi desarte si prin neascultare de carmuirea Bisericii. Ereticii si schismaticii au parasit calea cea dreapta, ei fiind stricatori ai Bisericii si, de aceea, vor fi osanditi (Tit3, 10-11; 1 Corinteni 3.17).

Dintre membrii Bisericii de dupa moarte, unii se deosebesc de ceilalti prin inaltimea la care s-au ridicat in trairea virtutilor crestine. Acestia sunt sfintii bineplacuti lui Dumnezeu, fiind cinstiti in mod deosebit de Biserica.


(extras din Catehism Ortodox-Biserica).



marți, 4 noiembrie 2014

DELICIUL COPILARIEI


CREMA DE ZAHAR ARS-DELICIUL COPILARIEI


Ieri, cand a iesit de la ore, baiatul meu m-a sunat si mi-a spus ca ii este pofta de crema de zahar ars, asa ca aseara m-am delectat facand aceasta minunata prajitura, pe care nu o mai facusem de foarte mult timp, desi se face usor, este gustoasa si sanatoasa.

Si, pentru ca sa vedeti ca am dreptate, va spun si voua reteta.

 Ingrediente:

8 oua mari;

200 gr zahar;

1 litru lapte rece;

esente dupa gustul fiecaruia;

150 gr zahar pentru ars.

Mod de preparare:

Intr-o cratita emailata de 2 litri se caramelizeaza zaharul pana devine lichid si capata o culoare maro deschis. Se da cratita la o parte si, cu mare grija se roteste astfel incat zaharul ars sa se imprastie pe peretii cratitei, dupa care se lasa la racit.

Intre timp, intr-un castron, se pun ouale intregi si zaharul si se bat cu telul pana cand se sparge albusul si se faca foarte putina spuma. Se adauga laptele rece si esentele (eu am pus esenta de vanilie si un plic de nes caffe). Se ia cratita si , daca zaharul nu s-a crapat, se pune cu fundul in apa rece (atentie sa nu intre apa in cratita). Dupa ce zaharul a crapat se adauga amestecul de lapte si oua. Cratita cu amestecul se pune intr-o tava inalta in care s-a pus apa rece si se da la cuptor aproximativ 1 ora. Dupa circa 30 minute se verifica apa din tava ca nu cumva sa clocoteasca. In situatia in care aceasta clocoteste se adauga apa rece.

Crema de zahar ars este gata in momentul in care, daca inclinam cratita, aceasta se dezlipeste de pereti si ramane ferma.

Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca, apoi se pune o farfurie deasupra cratitei si se rastoarna printr-o miscare iute si ferma (se poate lasa in cratita si se portioneaza).




Eu aseara am facut reteta folosind jumatate din cantitati.

Pofta buna.


luni, 3 noiembrie 2014

DACA VREI, TOTUL ESTE POSIBIL


DACA VREI, TOTUL ESTE POSIBIL



In ultimii ani, am auzit in jurul meu tot mai multe voci care se vaita ca traiesc in Romania, care spun ca aici nu ai nici o posibilitate de a duce trai decent, ca nu poti avea un viitor si tot asa, de parca fara vointa, curaj si munca multa in alta parte se reuseste. Motive de a ne vaita si de a ne plange sunt extrem de multe. Unele indreptatite, altele mai putin.

Insa, la fel de adevarat este ca daca vrei neaparat sa faci ceva, te zbati si, pana la urma reusesti. Totul este sa vrei. Si duminica seara am avut ocazia sa vad ca nu sunt singura care gandesc asa: ca daca vrei, poti.

Strangeam rufele in dormitor la fetita si, televizorul fiind aprins, mi-a atras atentia emisiunea de pe Pro TV – „Romania, te iubesc”.

In cele 4 reportaje am avut ocazia sa vad oameni care „au luat taurul de coarne”, care au demonstrat ca se poate.

Medici tineri si studenti (adevaratii medici de maine) care nu se pregatesc pentru aceasta meserie doar pentru veniturile materiale, ci pentru a-i ajuta pe cei de langa ei, pentru a salva vieti si a aduce alinare suferintelor. Intr-adevar sistemul de salarii pentru medici este ingrozitor si totusi, ei se gandesc sa ramana in tara, acasa.

Actiunea lor de voluntariat arata ca acesta este romanul adevarat: vrednic, omenos, gandindu-se la cei din jurul lui. Aceasta este generatia adevarata care vine din urma. Una dintre stundente chiar a spus un lucru extraordinar: „...daca fiecare in patratica lui si-ar face treaba, altfel ar arata Romania.”. Ma inclin in fata lor.


Nici celelalte reportaje nu sunt mai prejos.

Intr-unul din satele romanesti, o femeie simpla, care a inteles ca generatia de maine a tarii are nevoie de sustinere pentru a se pregati, a reusit sa realizeze un club langa scoala, unde copiii isi fac temele, citesc si au activitati care de care mai diverse. Bineinteles ca doamna este alaturi de ei la fiecare pas. Cinste ei!

Un alt reportaj, dar nu ultimul, a aratat ca din traditiile romanesti se pot obtine venituri. Astfel ca, o femeie cu initiativa, a adus la lumina traditiile romanesti: tesutul, crosetatul, tricotatul si toate celelalte cu care se ocupau bunicile noastre. Astfel, femeile din sat lucreaza tot felul de minunatii, iar produsele sunt vandute la targurile de profil. Bravo lor!

Urmarind aceasta emisiune (din greseala pot spune), m-am simtit mandra ca sunt romanca si cred ca fiecare are ceva de invatat de la acesti oameni si ca fiecare isi poate pune intrebarea: Oare eu ce as putea face?. Nu neg faptul ca este greu, ca pana la a obtine rezultate drumul este presarat cu multe piedici, insa cred cu tarie ca si victoria va merge la suflet fiecaruia.

 Va invit cu drag sa urmariti aceasta emisiune, pentru ca recunosc ca mie mi-a mers la suflet, desi nu o urmaresc in mod constant.

MENIU SAPTAMANAL


Meniu saptamana 31.10-06.11

 


 Felul I (ciorba, supa)

 -       Ciorba de pasare cu zdrente de ou

-       Ciorba de loboda – pentru zilele de post


Felul II (mancare)

 -       Friptura de vitel cu legume;

-       Mancarica de spanac – pentru zilele de post;

-       Urzici cu usturoi -  pentru zilele de post


Pentru micul dejun si pachetelul de la scoala


-       Orez cu lapte;

-       Pate de ficat (facut in casa)

-       Fasole verde pane - pentru zilele de post

-       Ceai – in zilele de post


Desert

-       Prajitura cu glazura din fanta

-       Chec cu cacao – pentru zilele de post

-       Fructe


Cina

Pentru cina, paste carbonara, tortelini cu sos bechamel, iar in zilele de post, improvizez repede cate ceva (legume la cuptor; piure de cartofi cu ostropel; pilaf).