miercuri, 1 octombrie 2014

SFANTA SCRIPTURA


SFANTA SCRIPTURA




Sfanta Scriptura sau Biblia este adunarea cartilor sfinte, care cuprinde Descoperirea Dumnezeiasca.

Sfanta Scriptura se imparte in doua parti:

-       Legea Veche sau Vechiul Testament, care cuprinde cuvantul lui Dumnezeu catre oameni inainte de Mantuitorul Iisus Hristos;

-       Legea Noua sau Noul Testament, care cuprinde Descoperirea dumnezeiasca, adusa in lume de Mantuitorul Iisus Hristos.

Sfanta Scriptura a fost scrisa sub insuflarea Duhului Sfant, care a luminat mintea unor barbati alesi ca sa priceapa cuvantul lui Dumnezeu si i-a pazit ca sa nu greseasca in scrisul si predica lor.

Sfanta Scriptura, in multe parti ale ei, nu se poate intelege usor. Numai Biserica poate sa talcuiasca fara greseala Sfanta Scriptura, pentru ca numai Biserica este pazitoarea, talcuitoarea si propovaduitoarea fara gres a Descoperirii Dumnezeiesti. Caci Bisericii, prin Sfintii Apostoli, i-a dat Mantuitorul fagaduinta Sa sfanta, ca ramane cu ea pana la sfarsitul veacurilor; iar Dumnezeu – Tatal a trimis pe Duhul Sfant ca s-o pazeasca de orice greseala.

Singura Biserica are darul de a nu putea gresi, fiindca este condusa de insusi Iisus Hristos, capul ei nevazut si are ajutorul si luminarea Sfantului Duh, pururea cu ea. De aceea, Biserica singura este “stalpul si intarirea adevarului” (1 Tim.3,15). Deci, numai aceia care au primit putere, incuviintare si insarcinare de la Biserica, si numai in numele Bisericii, pot si au dreptul sa talcuiasca izvoarele Descoperirii Dumnezeiesti, adica Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie.

Oricine poate sa citeasca Sfanta Scritpura, insa nu si sa o explice si sa invete pe altii.

Pentru citirea cu folos a Sfintei Scripturi se cere, mai intai, sa facem parte din Biserica si sa stam sub neintrerupta indrumare a slujitorilor ei. Caci cine nu asculta de Biserica, nu asculta de Hristos – Domnul, iar cine se leapada de Biserica, se leapada de Hristos.

In al doilea rand, se cere sa avem credinta nestramutata in cuvantul lui Dumnezeu si in Biserica Ortodoxa, care il propovaduieste fara nici o schimbare, fara nici o adaugire sau stirbire. Apoi, se cere sa avem buna cucernicie, gand bun si sincer de a ne intari credinta si a ne povatui spre fapte bune.

Daca ni se ivesc nedumeriri cand citim Sfanta Scriptura, trebuie sa mergem la preotul Bisericii noastre, caruia sa-i dezvaluim tot ceea ce avem pe suflet. Preotul, ca slujitor al Bisericii, randuit in parohie, prin hirotonie canonica, pentru sfintirea credinciosilor si pazirea lor de abateri de la dreapta credinta si dreapta vietuire, ne va da toate deslusirile.


(extras din Catehism Ortodox-Sfanta Scriptura)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu