vineri, 19 septembrie 2014

DESCOPERIREA DUMNEZEIEASCA


DESCOPERIREA DUMNEZEIEASCA

  




“Prin Descoperirea sau Revelatia dumnezeiasca se intelege acea lucrare a lui Dumnezeu prin care El se face cunoscut oamenilor, impartasindu-le acestora adevarul despre fiinta, voia si lucrarile Sale. Scopul pentru care Dumnezeu se descopera oamenilor este ca ei sa creada drept in El, sa-l cinsteasca dupa cuviinta si sa-i indeplineasca voia, pentru ca astfel sa se poata mantui.

Descoperirea dumnezeiasca s-a dat pentru toti oamenii, caci toti au nevoie de mantuire; dar nu s-a dat tuturor de-a dreptul, fiindca nu toti erau vrednici sa o primeasca de-a dreptul de la Dumnezeu, din pricina necuratiei cauzata de pacat si, ca urmare, a slabiciunii firii omenesti. De aceea, Dumnezeu a ales pe unii oameni vrednici, ca sa primeasca de-a dreptul de la El Descoperirea si sa fie vestitorii ei fata de toti care voiesc sa o primeasca.

Vestitorii Descoperirii dumnezeiesti au fost mai intai: Adam, Noe, Avraam, Iasaac, Iacob, care au primit si au predicat inceputurile Descoperirii; apoi proorocii Moise, David, Ilie, Iasia, iezechiil, Daniil si alti prooroci, care au continuat, intarind mai cu seama nadejdea in venirea Mantuitorului. Dar vestitorul desavarsit al Descoperirii dumnezeiesti este Fiul si Cuvantul lui Dumnezeu intrupat, Mantuitorul nostru iisus Hristos, a doua persoana din Sfanta Treime:”lumina cea adevarata, care venind in lume lumineaza pe tot omul (Ioan 1,9).

Descoperirea dumnezeiasca trebuie sa fie primita cu credinta tare si sub indrumarea Bisericii, celei adevarate, creia Dumnezeu i-a incredintat pastrarea si talcuirea Descoperirii Sale. Fara neincetata calauziredin partea Bisericii si fara deplina ascultare din partea noastra fata de ea, suntem in primejdie de a intelege gresit Descoperirea dumnezeiasca si de a apuca pe caile ratacite ale credintelor desarte.

Descoperirea dumnezeiasca pastrata de Biserica se cuprinde in Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie, care din aceasta pricina se numesc izvoare la Descoperirii dumnezeiesti sau isvoare ale credintei”.


(extras din Catehism Ortodox-Descoperirea Dumnezeiasca)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu