marți, 14 mai 2019

LA GOVORA


STATIUNEA GOVORA

Primul concediu din acest an am ales sa il petrecem la Govora - fiind una dintre statiunile pe langa care trecem de fiecare data cand ajungem la manastirea Dintr-un lemn - si pot sa va spun ca am facut o alegere extrem de buna.
Statiunea Govora, situata in jud Valcea, foarte aproape de municipiul Ramnicu Valcea, este amplasata intr-o zona de dealuri, acoperite cu paduri de fag, stejar si pin. Numele statiunii este dat de manastirea Govora, care se afla la o distanta de numai 5 km. Statiunea pastreaza un aer arhaic, linistit.
Desi candva avea aerul unei statiuni elvetiene, aici venind la tratament chiar protipendada societatii, astazi totul pare prafuit. Daca privesti cladirile aflate in ruina, dincolo de starea lor jalnica, iti poti imagina cu ochii mintii eleganta de altadata a statiunii. Unele dintre aceste cladiri au reprezentat adevarate opere de arhitectura, asa cum este si cladirea din parcul central, proiectata de arhitectul E. Doneaud. 


Mare pacat ca, desi dupa Revolutia din 1989 nu se mai realizeaza nimic de care urmasii nostri sa fie mandri, cel putin nu pastram ceea ce inaintasii ne-au lasat. Pacat, pentru ca sunt convinsa ca in tara sunt multi specialisti in restaurarea cladirilor vechi, sunt multi oameni care si-ar dori sa redea tarii aerul cochet de altadata, care sa se adauge la frumusetile daruite de Dumnezeu. Am senzatia ca, in loc sa ne mandrim cu ceea ce am mostenit, parca suntem pusi pe distrus, parca ne razbunam pe tot ceea ce este frumos. Daca doriti sa va convingeti cat de frumoasa si cautata era aceasta statiune in urma cu peste 100 de ani, va invit sa vizitati blogul “Govora de altadata”. Nu fac reclama acestui blog, insa aici am citit si am aflat multe informatii interesante despre Govora si frumusetea ei.
Discutand insa cu personalul de la vila Crizantema – vila unde am fost cazati – am aflat ca, pana in perioada 1995-1996, statiunea era in acelasi stadiu de degradare ca si statiunea Baile Herculane. Numai ca, de atunci, oficialitatile orasului si, in principal primarul, se ocupa foarte mult de revitalizarea statiunii. Astfel, cu fonduri europene a fost renovat hotelul Palace, o bijuterie de o eleganta extraordinara. Ca o curiozitate, hotelul are 365 de ferestre si usi (goluri in constructie), care reprezinta cele 365 de zile ale anului. Tot ca o realizare este si faptul ca a fost renovat cazinoul din parc si transformat in sala de cinema.


Govora, este statiunea pe care Dumnezeu a inzestrat-o, pe langa o clima placuta, cu veri racoroase si ierni calduroase si cu un aer de o puritate extraordinara, fiind considerat cel mai pur aer din Europa, precum si cu numeroase ape minerale, bogate in clor, sodiu, iod, sulf, magneziu, folosite atat in cure externe, cat si in cure interne, tratand numeroase afectiuni, cum ar fi: afectiuni respiratorii, boli reumatice articulare, disfunctii neurologice, etc. 




La Govora se fac si impachetari cu namol sapropelic adus din statiunea Ocnele Mari, o statiune aflata la numai o distanta de 8 km.

Tot din povestirile localnicilor si ale maicutelor de la manastirea Govora, am aflat ca statiunea a fost infiintata de I.C.Bratianu, fost prim ministru al Romaniei, al carui bust se afla in parcul din centrul statiunii. Insusi Bratianu s-a tratat aici de afectiunile pe care le avea. Fiind foarte bolnav, la indicatia unui calugar de la manastirea Govora, Bratianu a facut bai cu apa de la Govora si s-a insanatosit (infomatia citita pe blogul “Govora de altdata”).
Parcul din Govora, cu o suprafata de 20,5 ha reprezinta locul cel mai frumos din statiune. Parcul cuprinde numeroase alei, umbrite de copaci, din care se aude ciripitul vesel al pasarelelor. In partea din fata a acestuia se afla zona cascadelor, ce se termina cu o frumoasa fantana arteziana. O plimbare prin parc, urmata de o binemeritata odihna la care ne imbie numeroasele banci amplasate la umbra sau la soare, dupa dorinta fiecaruia, ascultand pasarelele sau citind o carte sau o revista si insipirand aerul curat, ne opreste din goana nebuna a fiecarei zi si ne incarca cu energia necesara pentru a merge mai departe.
























Va recomand statiunea Govora, ca o varianta de petrecere a vacantei. Pe langa aerul curat, atmosfera linistita, pot sa spun ca veti fi cu adevarat rasfatati de localnici.





Niciun comentariu: