marți, 18 septembrie 2018

LA SAMBATA


CONCEDIU LA ALBOTA SIBIU – ZIUA A DOUA

            In postarea precedenta v-am spus ca am plecat de acasa cu intentia de a sta la vila si a citi. Ei bine, a doua zi dimineata cand ne-am trezit, soarele si vremea frumoasa au facut ca planurile noastre sa se schimbe, asa ca dupa micul dejun am pornit la drum. Doar cativa kilometri. Cati? Asta va las pe voi sa calculati.

            Prima destinatie a fost Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus. Nu am fost la prima vizitare a frumoasei manastiri, insa a fost prima data cand am gasit magazinul de obiecte bisericesti deschis. M-au incantat numeroasele icoane, atat cu chipul Mantuitorului si al Maicii Domnului dar, mai ales, icoane ale unor sfinti mai putin “populari”. Astfel, am putut vedea icoane cu Sfanta Veronica, cu sfinti romani si multi alti sfinti. La capitolul carti, nu stiam ce sa las si ce sa cumpar (nu se putea sa plec de acolo fara nici o amintire). Am rasfoit cartea cu interviurile realizate de parintele Sabin Voda cu parintele Teofil Paraian numita “Sa luam aminte”, mi-a placut si am cumparat-o. Ajunsa la vila am citit-o pe nerasulfate. Va recomand cu caldura sa o cititi, pentru ca puteti afla momente din viata parintelui, povestite chiar de dansul, multe sfaturi in ceea ce priveste o viata duhovniceasca in aceste vremuri grele, precum si recomandari de lectura. Una dintre recomandarile parintelui este cartea “Secretul multumirii” de Hariet Lummis Smith, o carte care, asa cum spunea dansul, nu este o carte religioasa, insa putem invata sa gandim optimist, sa vedem in toate lucrurile cele bune.



            Am vizitat manastirea, am fost si la Izvorul parintelui Arsenie Boca, dupa care am pornit la drum. Nuuu, nu am plecat spre Albota, ci spre Castelul Brancoveanu pentru ca vazusem un indicator cu acest Castel.
            Cand am ajuns la castelul Brancoveanu, am gasit o cladire parasita, pe jumatate renovata. Ce pacat ca avem o istorie atat de frumoasa, dar pe care nu suntem in stare sa o valorificam. Ajunsi la complex, am deschis internetul si am aflat ca acest castel a fost construit de Constantin Brancoveanu, domnitorul Tarii Romanesti. Mai multe informatii aflati de la dl Stelian Tanase.



           Un alt indicator ne-a purtat pasii in localitatea Lisa, la o distanta de aproximativ 10 km de la Sambata, intr-o minunata poiana unde se afla schitul cu hramul “Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul”. Din pacate, monahii erau plecati la treburi, iar bisericuta inchisa. Am ramas cateva minute si am savurat linistea si frumusetea locului.





Aceasta a fost plimbarea de dimineata. In jur de ora 15 am ajuns la complexul si chiar ne-am odihnit.

Niciun comentariu: