duminică, 10 iunie 2018

BAILE BOGHIS SI IMPREJURIMI


PRIMUL CONCEDIU AN 2018 – ZIUA A PATRA

Pentru cea de-a patra zi obiectivele turistice pe care ne-am propus sa le vizitam au fost: statiunea Baile Boghisului, casa muzeu Ligia Bodea din com Plopis si localitatea Simleul Sivlaniei. Dupa-amiaza am vrut sa vizitam cascada “Valul Miresei”, insa ploaia ce s-a pornit ne-a impiedicat. Am ajuns totusi pana la Barajul Valea Draganului.
Dis de dimineata am pornit spre Baile Boghis, insa un indicator ne-a indreptat pasii mai intai spre Schitul Poiana Starciului. Drumul pana in comuna este asfaltat, dar cativa km se parcurg pe un drum forestier destul de bun. La capatul destinatiei se deschide o frumoasa pajiste pe care este amplasata micuta biserica de lemn si corpul de chilii. Din pacate am admirat totul de afara pentru ca biserica era incuiata.





Baile Boghis este o statiune de interes local din jud. Salaj, asa cum am fost informati de indicatorul amplasat la intrarea in statiune. In localitate sunt numeroase pensiuni, una mai frumoasa decat alta, cu oferte de cazare atragatoare. Micuta statiune dispune de o baza de agrement care are bazine cu apa termala, atat in aer liber, cat si in spatiu acoperit. In zona bazinelor acoperite, ni s–a spus ca bazinul mare nu este functional fiind in plina actiune de renovare. Am aruncat o privire la bazinul mic.
Si aici, in zona bazei de agrement sunt oferite spatii de cazare, sub forma unor casute, amplasate chiar langa bazinele acoperite.



Din pacate, in apropiere se afla trei constructii imense, nefinisate, care dau un aer tare sumbru intregului ansamblu. Din cate ne-a povestit doamna de la receptie acestea reprezinta 2 hoteluri a caror constructie a inceput inainte de anul 1989 si care au fost lasate in paragina. In prezent se fac eforturi pentru finalizarea acestora.




Am vizitat si bazinele in aer liber. Aici erau in toi pregatirile pentru deschiderea ce urma sa aiba loc la 1 mai. Bazine pentru toata lumea: si pentru copii, si pentru ce-i ce vor sa inoate, ca si pentru cei ce vor sa se bucure doar de efectele terapeutice ale apei.





In apropierea Bailor Boghis, in satul Iza, se afla casa muzeu Ligia Bodea. Povestea acestui muzeu, spusa chiar de Ligia Bodea este urmatoarea:
In momentul in care bunicii au murit, Ligia, cu ajutorul parintilor, a transformat casuta acestora in muzeu. Pe langa lucrurile personale ale bunicilor, pe care le-a pastrat cu drag, a adunat de-a lungul timpului numeorase obiecte de uz gospodareasc, depozitandu-le in cele doua camere ale casutei batranesti.
Pasiunea Ligiei un se opreste aici. Visul ei este acela de a avea un muzeu in aer liber, in ale carui case turistii pot locui.
In prezent in curtea familiei Bodea se afla doua case vechi relocate. Prima dintre ele, este o casa ce dateaza aproximativ din anul 1900, din loc. Plopis. Casa a fost desfacuta barna cu barna si relocata in curtea familiei Bodea, fiind in prezent functionala. Ligia ne-a povestit cat de greu a fost, pentru ca si-a dorit sa pastreze de tehnica de constructie din anul 1900 si foarte greu a gasit mesteri.
Tot in curtea familiei se gaseste si o batoza de treierat foarte veche, precum si o moara. La momentul vizitei, se lucra la un spatiu pe care sa fie montata moara, pentru a deveni functionala.
Va invit cu drag sa mergeti sa vizitati muzeul, sa ascultati istoria si povestea fiecarui lucru si sa va bucurati de pasiunea unei tinere iubitoare de traditie si frumos.

Urmatorul popas al plimbarii a fost orasul Simpleul Silvaniei. Initial am vrut sa vizitam Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord, dar ne-am razgandit, asa ca ne-am plimbat si am admirat frumos oras transilvanean. Am intrat prin magazine, ne-am bucurat de amabilitatea oamenilor, am savurat cate o inghetata in parcul din centru si am pornit spre manastirea Bic aflata in apropiere.





Manastirea Bic se afla la o distanta de aproximativ 5 km de Simleul Silvaniei, in loc. Bic. Manastirea a fost construita in anul 1994 de catre maica Marina, ucenica parintelui Arsenie Boca.








Am vizitat, ne-am plimbat prin gradina superba a manastirii, apoi am plecat la drum spre pensiune. Dupa servirea mesei, am pornit spre cascada “Valul miresei”, dar vremea ne-a impiedicat.




 Ne-am intors spre Barajul Valea Draganului.







Desi risc sa ma repet, spun iar: Avem o tara minunata, o mica Elvetie, cu oameni harnici si ospitalieri. Sunt mandra ca sunt romanca.

Niciun comentariu: