luni, 6 februarie 2017

MANASTIRI DIN PRAHOVA

Plimbare pe la manastirile Prahovene

Sambata, desi initial am stabilit un program administrativ-gospodaresc cu treburile obisnuite, cele 12 grade din termometru si atmosfera de primavara timpurie, m-au facut sa regandesc totul, astfel ca, impreuna cu sotul meu, am pornit la o scurta plimbare.
Ne-am propus anul acesta sa ne plimbam cat mai mult, sa vizitam cat mai multe obiective turistice si am inceput, cum este si firesc, cu judetul nostru.
Prima plimbare a fost la manastirile din Prahova (o parte dintre ele). Am ales aceste obiective pentru ca, am vrut sa imbinam plimbarea si cu putina rugaciune adusa Bunului Dumnezeu ca multumire pentru toate cate le primim.
Prima manastire la care am poposit este manastirea Malaiesti, o manastire relativ noua, construita in anul 2004, in comuna Malaiestii de Jos. La manastire se poate ajunge pe drumul judetean 102 Ploiesti-Slanic Prahova sau pe drumul DN1A Ploiesti-Valeni de Munte-Cheia-Brasov). Manastirea are trei hramuri: Sfantul Antonie cel Mare, Sfantul mucenic Fanurie si Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul.






In apropierea manastirii Malaiesti, se afla manastirea Zamfira, situata in com. Lipanesti, la o distanta de aproximativ 15 km de Ploiesti. La manastire se poate ajunge, la fel ca si la manastirea Malaiesti: pe drumul judetean 102 Ploiesti-Slanic Prahova sau pe drumul DN1A Ploiesti-Valeni de Munte-Cheia-Brasov. Manastirea dispune de doua biserici: bisericuta veche, din cimitir, si biserica noua sau biserica mare ce se afla in curtea manastirii. Manastirea a fost construita intre anii 1742-1743, in timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat, fiind refacuta aproape complet in perioada 1855-1857. In biserica mare puteti admira pictura realizata integral de pictorul Nicolae Grigorescu la varsta de aproximativ 18 ani.








De la manastirea Zamfira am pornit, spre manastirea Ianculesti, tot pe drumul DN 1A Ploiesti-Valeni de Munte-Cheia-Brasov, sensul spre Cheia. In dreptul localitatii Magurele, se vireaza spre dreapta, manastirea aflandu-se la o distanta de aproximativ 20 de km spre localitatea Soimari. Aceasta manastire a fost infiintata in anul 2005, in urma donarii terenului de catre surorile Elena si Eleonora Ianculescu si are hramul Sfintei Cruci, dupa cum ne-a spus, cu mare dragoste, parintele de la pangar. Dupa o frumoasa si ziditoare discutie avuta cu parintele de la pangar, am intrat, ne-am inchinat la icoane si am mai ramas putin in bisericuta mica de lemn, fiecare cu gandurile lui, cu rugaciunea lui.












Plecand de la Ianculesti, in loc sa ne indreptam spre drumul DN 1A, am mers, spre Valea Cucului, Mocesti, Jercalai, pentru a ajunge la manastirea Jercalai, cunoscuta si sub denumirea de Schitul Sfanta Maria – Cricov. La manastire se poate ajunge si pe DN 1B Ploiesti-Albesti-Paleologu-Urlati. Langa bisericuta de lemn, a fost construita o biserica mare, care, spre mirarea noastra (nu am fost de ceve timp acolo) este deja pictata. Aici se afla si icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.



Plecand de la manastirea Jercalai, am pornit spre Urziceni pentru a ajunge la manastirea Parepa, manastire ce a fost infiintata in anul 2003. Paraclisul ce se afla pe malul lacului are Hramul Sfantul Nectarie, iar biserica de zid are Hramul Izvorul Tamaduirii.












Urmatoarea destinatie a fost acasa, pentru ca deja soarele se pregatea sa apuna, iar burticile noastre tipau de foame.

Niciun comentariu: