joi, 9 februarie 2017

Maica Gavrilia – Asceta iubirii

Maica Gavrilia – Asceta iubirii

Intr-o perioada destul de lunga de timp, am reusit sa citesc “Maica Gavrilia-Asceta iubirii”, o carte ce ilustreaza viata Avriliei Papayanni, mai tarziu Gherondissa Gavrilia, un om care a trait intreaga viata calauzita de poruncile lui Dumnezeu, pe care le-a considerat iubire si nu nevointa. Poate va intrebati de ce am citit cartea atat de greu? Este o carte profunda, o carte in care fiecare pagina reprezinta o lectie de iubire si daruire. De multe ori am simtit nevoia de a reciti unele pasaje, alteori am simtit nevoia de a ma opri din citit si a cugeta mai mult la cele citite.
Avrilia Papayanni s-a nascut la Constantinopol la data de 15 octombrie 1897 si s-a mutat la Domnul la data de 28 martie 1992. Tatal ei, Elisei Papayannis, era reprezentantul companiei franceze “Messagerie de France” si un prosper negustor de cherestea. Mama ei, Victoria Christakis Papayanni, era fiica doctorului Christakis, medic si insotitor al sultanului. Elis si Victoria au avut patru copii: Alexandros, Vassiliki, Paulina si Avrilia.
Prima persoana care i-a vorbit despre Dumnezeu a fost sora ei, Vassiliki, care i-a spus ca Dumnezeu este peste tot. Avrilia, copil fiind, a intrebat-o pe Vassiliki daca Dumnezeu o mai vede in situatia in care s-ar face foarte mica si ar intra intr-o cutie cu chibrituri. Prin raspunsul dat de Vassiliki, micuta si-a dat seama ca viata este o chestiune foarte serioasa.
In anii de scoala, in special in perioada liceului, Avrilia a citit foarte multe carti, multe extrascolare, autorul preferat fiind Epictet. Despre acest autor , ea spunea ca a pregatit-o pentru “Faca-se Voia Ta”.
A inceput prin a lucra ca si asistenta sociala, apoi a lucrat ca asistenta medicala, fizioterapeut. In india a lucrat o buna perioada de timp la Colonia de leprosi a lui Baba Amte. Desi mirean, a trait in lume ca o monahie, respectand juramantul de saracie si de dragoste fata de aproapele. Pe data de 5 august 1959 a fost calugarita la manastirea din Betania.
Niciodata nu primea bani pentru ceea ce facea, niciodata nu refuza pe nimeni, iubea pe toata lumea cu o dragsote sincera, profunda. Sunt extrem de multe de spus despre monahia Gavrilia insa, va las pe voi sa descoperiti viata ei, o viata daruita lui Dumnezeu.


Cateva dintre cuvintele alese ale Macii Gavrilia
“1. Daca ai dragoste pentru toata lumea, intreaga lume e frumoasa.
2. Pentru a ajunge la starea de lepadare de sine, iubeste, ibueste si iar iubese pana cand te vei identifica complet cu celalalt, oricine ar fi el la momentul respectiv. Apoi, la sfarsitul zilei, te-ai pute intreba: Vreau ceva? Nu. Imi doresc ceva? Imi lipseste ceva? Nu. Deci asta este.
3. Nu raspunde niciodata cu rau cuiva care te-a ranit, ci vezi-L pe Hristos in inima sa.
4. Daca suntem intrerupti in timp ce vorbim, nu trebuie sa continuam. Inseamna ca ceea ce urma sa spunem nu trebuie sa fie auzit. Ingerii au facut aceasta.

5. Pe tot ceea ce mancati sau beti in afara trapezei, faceti semnul crucii si spuneti:”Pentru tamaduirea trupului si a sufletului”.”

Niciun comentariu: