marți, 15 noiembrie 2016

Despre viata duhovniceasca (II)

6. Intrebare: Cum sa dobandim dreapta cugetare?
   Raspuns: Inceputul chipului drept al gandurilor este ascultarea si citirea Cuvantului lui Dumnezeu si cuvintelor Sfintilor Parinti (Sfantul Efrem Sirul).

7. Intrebare: Ce suntem datori sa cunoastem?
   Raspuns: Toti trebuie sa cunoastem voia lui Dumnezeu si care fapte sunt virtuti si care sunt pacate. Si cine nu face aceasta greseste in fata lui Dumnezeu. De aici reiese ca cel ce ramane in intuneric si in nestiinta greseste de doua ori: si prin faptul sa nu foloseste mijloacele necesare pentru a o afla si intr-adins ramane in intuneric (Sfantul Teofan Zavoratul).

8. Intrebare: Cum sa ne mantuim in Biserica?
   Raspuns: Prin indrumarea parintelui duhovnic, prin legatura permanenta cu el; prin impartasania deasa, prin pregatirea atenta pentru impartasire, prin frecventarea dumnezeiestii slujbe, prin rugaciunea de acasa, prin citirea zilnica a Evangheliei, prin citirea cartilor cu continut religios, prin tinerea sarbatorilor si a posturilor anului bisericesc, prin prietenia si legatura cu oamenii credinciosi.

9. Intrebare: Dumnezeu ii trimite intotdeauna pe oameni la noi?
   Raspuns: Nu, uneori nu Dumnezeu, ci diavolul ii trimite la noi.

10. Intrebare: Cum sa invatam viata duhovniceasca?
   Raspuns: Vietuind in singuratate, ma hranesc din Dumnezeiestile Scripturi, dupa poruncile Domnului, si din talcuirea lor si, de asemenea, din predaniile apostolesti, din vietile si invataturile Sfintilor Parinti si ascult de ele; si ceea ce este pe masura intelegerii mele spre a-I face pe plac lui Dumnezeu si spre folosul meu sufletesc, transcriu si invat: in aceasta constau viata si suflarea mea. Va sfatuiesc sa faceti la fel. Eu va dau sfatul acesta spre binele sufletului, propunandu-va  ceea ce pentru mine insumi socotesc a fi folositor. (Sfantul Nil Sorski).

11. Intrebare: Cum trebuie sa citim Sfintele Scripturi?
   Raspuns: Pentru ca citirea Scripturilor sa fie cu folos, trebuie: 1) inainte de citire sa chemam harul Duhului Sfant in ajutorul nostru; 2) sa citim fara graba, repetand de cateva ori ceea ce nu intelegem; 3) sa nu avem grija de a citi mult; 4) sa ne ferim de citirea cartilor smintitoare.

12. Intrebare: Putem invata viata duhovniceasca fara a studia la scoala duhovniceasca?
   Raspuns: Fericitul Ieronim, desi nu a studiat in scolile duhovnicesti, totusi s-a format pe sine insusi prin citirea duhovniceasca si prin discutiile cu staretii duhovnicesti si cu oamenii religiosi experimentati.

13. Intrebare: Ce religii sunt considerate gresite?
   Raspuns: Toate religiile care exista in lume, in afara numai de cea adevarata ortodoxa, sunt gresite si nu il mantuiesc pe om. O religie gresita este o batjocura la adresa oamenilor. Dupa moarte se descopera imediat cat de trainic a fost lucrul pe care omul si-a intemeiat nadejdea.... Si cat de cumplita si de sfasietoare va fi starea celui care va vedea atunci ca a fost inselat (Sfantul Teofan Zavoratul).

14. Intrebare: De ce este important sa ne ingradim cu invatatura acasa si oriunde suntem?
  Raspuns: Pentru ca fiecare lucru din lume si fiecare impresie datorata acelui lucru starnesc in om anumite ganduri, simtiri si dorinte si o anumita lucrare, potrivite cu acele impresii. Iata de ce trebuie sa ne ingradim astfel incat totul sa ne zideasca. Chiar daca un anumit lucru nu provoaca ganduri si simtiri rele, tot ne abate de la ceea ce este principal – mantuirea sufletului si nazuinta catre Dumnezeu.... De exemplu, cu timp in urma, camera crestinului il zidea pe acesta prin tot ce avea in ea. Pe pereti se aflau foi de hartie de diferite marimi cu rugaciuni si cugetari din Sfintele Scripturi; o multime de icoane, tabloul Infricosatoarei Judecati, fotografii ale staretilor, duhovnicilor, schimnicilor, ascetilor, ale manastirilor si ale bisericilor.

15. Intrebare: Cum sa ne calauzim in viata duhovniceasca in vremurile noastre?

  Raspuns: Pentru vremurile din urma, Sfintii Parinti propun sa avem calauza mai mult Sfanta Scriptura si scrierile partristice, fara sa respingem, insa, sfatuirea prudenta cu parintii si fratii contemporani, avand in acelasi timp in ganduri si in simtiri duhul smereniei si al pocaintei. Aceasta este lucrarea daruita de Dumnezeu vremurilor noastre si noi suntem datori sa ne folosim cu evlavie de darul lui Dumnezeu, dat noua spre mantuire (Sfantul Ignatie Briancianinov).

(1000 de intrebari si raspunsuri si raspunsuri despre viata duhovniceasca).

Niciun comentariu: