luni, 19 septembrie 2016

RENOVARE APARTAMENT

RENOVARE APARTAMENT – PARTEA A SAPTEA

Saptamana 16 august – 20 august a fost a treia saptamana de santier. In aceasta saptamana am ramas fara ajutorul lui Mihai, pentru ca el a plecat in concediu la mare, astfel ca forta de munca s-a diminuat.
            Asa cum va spuneam, Dumnezeu ne-a scos in cale multi oameni inimosi. Astfel, nea Gigel, cand a vazut ce a ramas in urma celor care au montat usile, ne-a intrebat daca facem singuri glafurile. Daca nu ne descurcam ne poate ajuta dansul. Nu am fost siguri ca ne putem descurca singuri, nu trebuia aplicata o simpla tencuiala, ci trebuia indreptat totul, in multe locuri aplicand chiar bucati de rigips. L-am intrebat cat ne costa si ne-a raspuns ca 250 lei.
Pe de alta parte, vazand cat de bine a lucrat la baia mare, am stabilit cu totii, in consiliul de familie fulger pe care l-am avut, sa il intrebam, cat costa baia mica: indreptat peretii cat de cat, gletuit, slefuit gletul si dat cu vopsea lavabila de doua ori. Eram convinsi ca putem sa facem si noi aceste lucrari, insa eram constienti ca ne apuca iarna locuind in santier. Drept pentru care l-am intrebat si, cand ne-a raspuns ca manopera este de 300 lei, am hotarat cu totii sa acceptam.
Bineinteles ca am putut sa acceptam aceste oferte, datorita prietenilor si parintilor care ne-au sarit in ajutor si ne-au sustinut material. Dumnezeu sa le rasplateasca dupa inima lor mare.
Si nu ne-a parut rau, pentru ca omul a muncit „zi lumina” toata saptamana. Venea dimineata la 6,30 si pleca seara in jur de ora 22,00. Stand foarte aproape, la pranz facea o pauza de 1 ora, mergand sa serveasca masa impreuna cu sotia.
Mihai, inainte de a pleca, a reusit sa spele  peretii in camera lui si, sub atenta indrumare a lui nea Gigel si a baiatului care ne punea faianta, a inceput sa gletuiasca peretii. Faiantarul, vazand ca Mihai este necajit ca nu reuseste sa termine de gletuit peretii, i-a spus sa plece linistit ca termina el de gletuit.
Tatal si socrelul au fost si ei convocati in aceasta saptamana pentru a spala peretii la Andreea in camera si pe hol si pentru a scoate gresia de pe hol. Ei lucrau dimineata, eu si sotul meu continuam dupa-amiaza. Faiantarul, vazand ca nea Gigel sta pana noaptea tarziu si munceste, nu s-a lasat nici el mai prejos, asa ca, dupa ce termina ceea ce avea el de facut i se alatura sotului si amandoi gletuiau.
Tot in aceasta saptamana au venit si instalatorii de au montat obiectele sanitare in baia mare si de a face legaturile cu instalatia de la centrala. De asemenea, au ridicat centrala mai sus pe perete, pentru a putea inlocui in balcon geamul care era spart.
Spre sfarsitul saptamanii au venit si lucratorii care trebuiau sa puna plasele de tantari la dormitoare, sa le inlocuiasca pe cele de la balcon si sa inlocuiasca geamul spart.
Si, pentru ca nici nu se punea problema de a gati (aragazul era folosit doar pentru a face cafea) mama si socrela au fost cele care au trimis mancarea. Tot ele au fost si cele care ne-au pus cea mai mare parte a conservelor pentru iarna. Dumnezeu sa le dea sanatate. Mama a fost cea care, in toata aceasta perioada, a spalat si calcat rufele murdare pe care i le trimiteam.

Astfel ca, la sfasritului celei de-a treia saptamani, situatia era urmatoarea:
-       Cele doua bai au fost finalizate;
-       S-a pornit centrala, s-au facut probele si s-a dat drumul la apa calda, bineinteles nu fara o veste oarecum proasta: centrala are o vechime de 12 ani, timp in care nu am inlocuit absolut nimic la ea. Acum, instalatorii au spus ca pompa de apa functioneaza extrem de greu si acest lucru afecteaza si sistemul electronic. In octombrie urma sa facem revizia centralei (tot cu acesti muncitori), asa ca i-am spus sa cumpere pompa, sa vina sa o monteze, dar sa faca si revizia. Asa au si facut, astfel ca sambata totul era rezolvat.
-       Camera lui Mihai era gletuita integral si slefuita doar pe jumatate;
-       Camera Andreei era gletuita;
-       Holul era spalat si pe jumatate gletuit. De gletuirea holului s-a ocupat Cornel-faiantarul.

Fotografii de pe santier:
holul, spre usa de la intrare, pregatit pentru gletuit

holul, partea dinspre dormitoare, pregatit pentru gletuit
camera Andreei gletuita

baia mare aproape finalizata

camera lui Mihai gletuita



Niciun comentariu: