vineri, 10 iunie 2016

Problemele invatamantului

            -Parinte, spuneti adeseori va cor sa le distruga pe toate. Va referiti si la invatamant?
            -Da, nu vedeti ce se petrece? Acestea sunt scoli? Aceasta este limba, care se preda azi copiilor? Care este istoria noastra? Dar si in Teologie, ce nu se face? Un ateu are diploma in Teologie si il lasa sa predea religia. Nu-l cerceteaza. Ateismul invata religie? „Nu-l putem scoate”, spun ei. Dar daca un filosof ar vrea sa predea matematica, il vor lasa?
            Unul este teolog si nu lasa pe oameni sa se impartaseasca, ca sa nu se molipseasca de SIDA! Este din aceia pe care computerul i-a trimis la Teologie. Insa nu aceasta este cunoasterea lui Dumnezeu. Mai demult spuneau:”Copilul a invatat slovele sfinte”, pentru ca slovele erau sfinte. Vezi profesor de Teologie care nu crede si mai vorbeste de rau si pe prooroci inaintea studentilor si nu-l scoate din invatamant. Dar ce cauti, omule, la Teologie? Ce teologi vei scoate?
            Cat de mult au influentat catolicii si protestantii! Cat de mult a patruns duhul ateist in catolicism! Catolicii incet-incet ciuntesc pe sfinti. „Sfanta Ecaterina n-a fost o sfanta mare”, spun ei. „Tatal ei a fost un mic regisor. Sfantul Nicolae a fost un sfant mic. Sfantul Gheorghe un basm. Arhangehlul Mihail n-a existat, ci a fost o prezenta a lui Dumnezeu. La fel si Arhanghelul Gavriil”. Dupa aceea vor spune:”Hristos nu este Dumnezeu, ci a fost numai un dascal mare”. Dupa aceea vor merge si mai departe:”Dumnezeu este o putere”. Si dupa aceea vor spune:”Dumnezeu este natura”. Si in timp ce exista fapte palpabile, prooroci, proorocii, minuni atat de vii, ajung si unii de ai nostri sa creada astfel de prostii.
            A venit si la mine unul sa ia binecuvantare ca sa mearga in Italia sa studieze Liturgica si sa faca doctoratul. Esti in toate mintile?, i-am spus. Vrei sa mergi la iezuiti sa-ti faci doctoratul si ai venit sa-ti dau si binecuvantare? Aceia nu stiu ce-i cu ei!nacolo predau uniti, iezuiti si mai stiu eu ce”. Este nevoie de luare-aminte in toate partile. Pentru ca asa fac. Merg si studiaza in Anglia, Franta, etc. Si se molipsesc de microbii europeni si fac dupa aceea doctorat. Studiaza, de pilda, pe Sfintii Parinti din traducerile ce le-au facut strainii in limba lor. Aceia, fie ca n-au putut reda noimele corect, fie din viclenie, au adaugat si greselile lor. Ortodocsii nostri care au invatat limbi straine iau de acolo microbii straini si ii aduc aici si mai si invata pe altii. Fireste, daca esti atent, usor poti deosebi aurul de chilimbar.
            -Parinte, unii tineri care sunt aproape de Biserica, atunci cand pleaca in strainatate pentru studii deoarece nu intra aici la Universitate, isi pierd credinta si se ratacesc.
            -Voi spune unuia din cei pe care ii cunosc sa mai construiasca vreo doua Universitati in Grecia, ca sanu plece copiii in strainatate. Sa studieze aici, deoarece copiii se pierd, parintii cheltuiesc si atata venit iese in afara.
            Mereu le spun tinerilor care merg in straintate la studii:”Sa mergeti, daca vreti, dar sa luati aminte sa nu va pierdeti credinta; sa luati numai cunostintele lor. Si mai ales nu uitati sa va intoarceti inapoi in Patrie. Grecia va asteapta. Sunteti datori s-o ajutati. Sa fiti aproape de greci, ca sa nu fie nevoiti, sarmanii, sa alerge in strainatate pentru a afla un medic sau un specialist in vreo stiinta. Sa luati aminte mult sa nu vi se raceasca inima. Europenii sunt reci. America este numai ca sa te imbogatesti materialiceste si sa dai faliment duhovniceste!”.
            -Si grevele, Parinte, ce rau fac! O luna intreaga copiii n-au facut scoala, ci au umlbat pe drumuri.
            -Eu le spun profesorilor sa nu faca niciodata greva, ci numai atunci cand vor voi sa desfiinteze, de plida, religia, rugaciunea sau sa scoata crucea de pe drapel, etc. Atunci trebuie sa protestam. Altfel, cu ce sunt vinovati copiii sa piarda lectiile?
            -Asadar, Parinte, felul in care s-a format invatamantul va face mult rau.
            -Acum se vor secatui multi copii, dar si Bunul Dumnezeu va judeca corespunzator. Va examina in ce stare ar fi fost daca nu ar fi fost influentati si nu li s-ar fi facut rau. Dar si noi trebuie sa facem multa rugaciune pentru sarmanii copii, ca sa intervina Dumnezeu sa ii ajute sa nu se secatuiasca, ci sa fie sanatosi duhovniceste si sa dobandeasca virtuti.

(Cu durere si dragoste pentru omul contemporan – Cuviosul Paisie Aghioritul)

Niciun comentariu: