joi, 16 iunie 2016

Indeparteaza pe copii de Biserica

            Imi aduc aminte atunci cand eram copil mic, cat de mult ma ajuta mersul la Biserica! Aveam un dascal bun la scoala primara si ne-a ajutat si acela. Ne invata cantece nationale si imne bisericesti. La Biserica, in Duminici, cantam Doxologii, Antifoanele, Sfinte Dumnezeule, Heruvicul.
            -Cantau si fetele?
            -Da, toti copiii impreuna. Mai demult, Biserica era alturi de scoala si ne jucam in curtea dimprejurul ei. In sarbatori invatatorii ne duceau la biserica, chiar daca pierdeam vreo lectie. Invatatorul prefera sa piarda o ora, pentru ca sa mearga copiii la Sfanta Liturghie. Si astfel copiii invatau, se sfinteau si deveneau mielusei. Aveam si un invatator evreu, dar el nu ne invata religie. Ci venea o invatatoare si ne preda religia. Cu toate ca era evreu, ne ducea totusi pana la Biserica. Iar in Biserica, toti copiii stateau cuminti in picioare.
            Astazi vad cum ii indeparteaza pe copii de Biserica, facandu-i astfel sa se salbaticeasca. Dar in Biserica copilul se va linisti, va deveni un copil bun, pentru ca acolo primeste binecuvantarea lui Dumnezeu, se sfinteste. Nu ii lasa sa mearga la Biserica spre a nu fi influentati de cele duhovnicesti. De celelalte prostii nu numai ca nu ii indeparteaza, ci ii si invata chiar. Dar nu inteleg ca daca cei mici vor fi influentati nde Biserica, de religie, in cel mai rau caz nu vor mai face neoranduieli, ci vor fi cuminti, vor avea sarguinta pentru lectii si nu vor fi ametiti ca acum. Inca de mici vor fi bine orientati si in problemele nationale si nu se vor incurca nici in anturaje rele, cu droguri, facandu-se astfel netrebnici. Oare toate acestea nu vor constitui o temelie trainica pentru a deveni oameni buni? Nu recunos nici macar aceasta? Nu o respecta?
            Dar scopul lor este acum sa departeze pe copii de Biserica. Ii otravesc, ii molipsesc cu diferite teorii, le zdruncina credinta. Ii impiedica de la bine ca sa-i netrebniceasca. Ii distrug de mici. Si fireste, copiii din mielusei se fac caprite. Incep dupa aceea sa impunga urat si pe parinti si pe dascali si pe cei care ii conduc. Pe toate le rastoarna cu josul in sus: mitinguri, agresiuni, lipsa de la ore. Si in cele din urma, cand vor ajunge sa-i spintece pe cei care ii conduc, le va veni si acestora mintea la cap.



(Cu durere si dragoste pentru omul contemporan – parintele Paisie Aghioritul).

Niciun comentariu: