miercuri, 8 iunie 2016

Femeia sa nu poarte vesminte barbatesti, nici barbatul sa nu imbrace vesminte femeiesti

            -Parinte, cum sa procedam cu femeile care vin la manastire in pantaloni? Adesea spun ca este mai practic, dar si mai cuviincios decat a purta scurt.
            -Astazi poarta ori scurt, ori pantaloni, desi se spune clar in Vechiul Testament si cu ce amanunte inca:”Nu se ingaduie barbatului sa poarte vesmant femeiesc, iar femeii barbatesc”. Iar cei ce nu fac astfel, incalca legea, dar totodata savarsesc si un lucru lipsit de cuviinta. Barbati care poarta fuste sunt putini, foarte putini.
            -Cele insa care lucreaza pe ogoare spun ca nu se pot misca liber la lucru daca nu poarta pantaloni.
            -Acestea sunt indreptatiri.
            -Parinte, pentru fetite mamele lor spun ca poarta pantaloni ca sa nu raceasca.
            -Alta solutie nu exista? Nu exista ciorapi pana sus? Sa poarte ciorapi pana sus ca sa nu raceasca. Daca vrea cineva, pentru toate afla solutie.
            -Dar atunci, Parinte, cand vin persoane oficiale si au cu ele si una care poarta pantaloni?
            -Sa le dati o explicatie:”Vreti sa facem un pogoramant si sa stricam randuiala manastirii?”.
            -Parinte, odata au venit treizeci de profesoare in pantaloni si le-am lasat sa intre.
            -Foarte rau ati facut! Nu se potriveste. Trebuia sa le fi spus:”Iertati-ne, este o randuiala a manastirii sa nu ingaduim sa intre in ea femeia ce poarta pantaloni”. Acestea vor merge si la alte manastiri si vor spune:”La cutare manastire ne-a lasat sa intram cu pantaloni”. Ati facut pogoramant ca sa nu le jigniti, dar acelea va vor dispretui apoi pe voi. Puneti la poarta o tablita cu textul respectiv din Vechiul Testament. Faceti si cincizeci de fuste si sa le dati intr-un mod cuviincios celor ce vin in pantaloni pentru prima data si nu stiu sau celor ce poarta scurt.
            -Parinte, dar cand vine un liceu si toate fetele poarta pantaloni?
            -Sa le dati tratatia in afara portii. Lucrul acesta o sa le pricinuiasca probleme de constiinta. Sau, daca va instiinteaza ca vor sa se inchine, spuneti-le la telefon:”Va rugam ca profesoarele si elevele sa nu poarte pantaloni!”. Astfel vor intelege ca trebuie sa cinsteasca locul. Aici nu e parohie. La parohie preotul este dator sa invete pe femei, sa inteleaga de ce nu trebuie sa poarte pantaloni, ca sa se indrepte. Daca vreodata merg la biserica lui femei din alta parohie si poarta pantaloni, sa se ingrijeasca sa aranjeze lucrurile. Biserica este mama adevarata, nu este vitrega.
            -Parinte, dar spun multi:”Asa cum faceti, alungati lumea de la Biserica”.
            -Daca in Vechiul Testament exista porunca de la Dumnezeu care interzice femeilor sa poarte haine barbatesti etc., ce altceva mai vor? Dar ele iti spun:”De ce sa nu poarte si femeile pantaloni? De ce sa nu intre in Consiliile Bisericilor si atei, daca Biserica este poporul?”. Dar facand astfel, soarta Bisericii va depinde de hotararea ateilor. Vor face din Biserici biblioteci, magazii, etc., dupa ce mai inainte vor fi stricat toate randuielile, spunand:”Ce ne mai trebuie aceasta? Nu mai este nevoie de cealalta!”. Ce sa mai spui?
            In manastire nu trebuie primiti turisti goi, pentru a aduna bani, cu care sa imbrac, chipurile, pe cei saraci, pentru ca aceasta este o maiestrie a celui viclean ca sa-l instraineze pe monah de binecuvantarea lui Dumnezeu si  sa-l mirenizeze. In timp ce adevarata instrainare pentru Hristos a monahului il face bogat in virtuti.
            -Parinte, la Stomiu erati nevoit sa puneti tablite pentru turisti?
            -Da, aveam tablite. La manastire aveam una pe care scria:”Bine ati venit!”. Mai jos, la douazeci de minunte de la manastire, aveam alta pe care scria:”Cei imbracati necuviincios, catre Aoos” (mai jos de Sfanta Manastire Stomiu din Konita trece raul Aoos) si am pus o sageata spre rau; si inca una pe care scria:”Cei imbracati cuviincios, spre Manastire” si o sageata care arata spre Manastire. N-am scris bine?
            -Noi, Parinte, ce sa facem vara cand multe femei vin cu spatele gol?
            -Ei, faceti ceva ca sa puna pe spate. Astfel vor intelege ca este nevoie de respect in locul acesta.


(Cu durere si dragoste pentru omul contemporan – parintele Paisie Aghioritul).

Niciun comentariu: