marți, 2 februarie 2016

Logica lumeasca il chinuie pe om


            -Parinte, imi simt inima ca de piatra. Ce se va intampla cu impietrirea inimii?
            -Tu nu ai inima impietrita, ci....inima rationalista. Adica toata inima ta ti s-a adunat in minte si iti lucreaza acum numai mmintea. Dar mai sunt inca sperante, inima mai poate merge la locul ei.
            -Cum?
            -In fiecare zi sa citesti un canon din Theotokarion. Aceasta este medicamentul cel mai bun ca sa lucreze inima. Ai inima, dar o acopera logica. Ai copiat ntipicul european, mentalitatea europeana. Incerci in mod tipiconal sa fii in regula cu toate. Daca ai fi fost functionar european, ai fi fost tip si model. Punctual si in regula la serviciu. Toti te-ar fi avut de exemplu. Daca ti-ai darui corectitudinea celor duhovnicesti, ai face salturi mari duhovnicesti, ai ajunge repede in Rai. Dar vezi,, duh european realist trage spre Luna, iar nu spre Dumnezeu. Acum te misti ca la serviciu. Insa in cele duhovnicesti, lucrurile stau altfel. Este nevoie de simplitate. Sa te misti simplu si sa ai incredere in Dumnezeu.
            -Parinte, cum sa dobandesc aceasta simplitate?
            -Trebuie sa-ti deschid capul si sa-ti bag in el mintea... vremii de demult. Sa intri in simplitatea Patericului, ca sa inveti stiinta duhovniceasca care inalta si odihneste sufletul. Atunci nu te va mai durea capul. Logica il chinuie pe om. Spun de pilda:”aceasta trebuie sa se faca asa”si o fac, pentru ca asa trebuie sa se faca. Dar nu o fac cu inima, ci pentru ca asa imi dicteaza logica. Logica si politetea spun:”Trebuie sa cedez locul meu”. Insa nu o spune si inima. Altceva este sa tresara inima si sa cedez din dragoste locul meu. Atunci voi simti bucurie.
            In actiunile noastre sa nu existe eul nostru. Sa nu cautam odihna noastra, caci aceasta impiedica venirea lui Hristos. Fiecare sa caute sa odihneasca pe semenul sau. Adevarata odihna se naste din odihnirea celuilalt. Atunci Se odihneste si Dumnezeu in om, iar omul se indumnezeieste si inceteaza sa mai fie om rational. Altfel lucreaza numai mintea, si atunci toate sunt trupesti, omenesti.
            Logica lumeasca oboseste mintea si slabeste puterile trupesti; ingusteaza inima, in timp ce ratiunea duhovniceasca ii da largime. Mintea, atunci cand este folosita corect, poate imboldi inima si o poate ajuta. Atunci cand mintea intra in inima si lucreaza impreuna cu ea, orice lucrare pe care o facem inceteaza sa fie o lucrare pur rationala. Ratiunea este un dar. Dar aceasta ratiune trebuie sa o si sfintim.
            -Eu, Parinte, nu am inima.
            -Ai inima, dar de indata ce vrea sa lucreze, mintea ta ii pune calus. Sa te straduiesti sa dobandesti ratiunea inimii, credinta, dragostea..
            -Dar cum voi reusi aceasta/
            -Primul pas: vei face un mars de protest prin Tesalonic, desculta, pentru ca sa spuna oamenii ca ai innebunit si ca sa-ti plece logica!!! Tu, binecuvantato, le calculzei pe toate cu o exactitate matematica. Esti astronom? Sa incetezi a mai gandi rational, ca sa poti face lucrare duhovniceasca in tine insuti.
            -Parinte, ce sa studiez ca sa ma ajute sa ma eliberez de logica lumeasca?
            -Mai intai sa citesti Patericul, Istoria iubitoare de Dumnezeu, Everghetinosul, adica nu carti de teorie, ci de practica, ca sa-ti plece logica lumeasca prin acest duh simplu patristic al sfinteniei. Dupa aceea sa incepi pe Avva Isaac, dar sa nu-l privesti pe Avva Isaac ca pe un filozof, ci ca pe un om luminat de Dumnezeu.




(Cu durere si dragoste pentru omul contemporan – parintele Paisie Aghioritul).

Niciun comentariu: