marți, 6 octombrie 2015

Nu va dati inima lucrurilor materiale

            -Parinte, la ce va referiti cand spuneti: „mainile si picioarele sa le dati la munca, dar inima nu”?
            -Vreau sa spun ca nu trebuie sa va dati inima lucrurilor materiale. Sunt unii care se daruiesc cu totul celor materiale. Toata ziua se preocupa cum sa faca bine o treaba si nu se gandesc deloc la Dumnezeu. Sa nu ajungem acolo.  Sa folositi mainile si picioarele la munca, dar sa nu lasati mintea voastra sa se departeze de Dumnezeu. Sa nu va dati toata fiinta, toata puterea dimpreuna cu inima voastra celor materiale. In felul acesta omul devine inchinator la idoli. Pe cat puteti, nu va daruiti inima treburilor; sa dati numai mainile si mintea. Sa nu va dati inima lucrurilor stricacioase, nefolositoare. Caci dupa aceea cum va salta inima pentru Hristos? Cand inima este la Hristos, atunci si treburile se sfintesc, exista si o continua odihna sufleteasca launtrica. Un astfel de om simte adevarata bucurie. Sa va puneti inima in valoare! Sa n-o risipiti!.
            Daca inima se va risipi in multe lucruri fara insemnatate, nu va avea putere dupa aceea sa se indurereze pentru ceea ce se cuvine sa o doara. Eu imi voi da inima unui bolnav de inima, unui indurerat. Durerea inimii mele este pentru copiii ce se primejduiesc. Imi fac cruce si rog pe Dumnezeu sa le dea luminare. Iar atunci cand primesc lume, toata grija mea se indreapta spre durerea celuilalt, spre dragostea de semeni. Durerea mea n-o iau in seama. In acest chip se uita toate, caci omul se indreapta spre alta directie.
            -Parinte, se poate ca omul sa nu isi daruiasca mintea si inima niciuneia din treburile sale?
            -cand treaba este simpla, nu este nevoie ca mintea sa fie absorbita. Insa atunci cand munca este complexa, se justifica putina absorbire a mintii, nu insa si a inimii.
            -In ce fel poate fi absorbita inima?
            -in ce fel? Diavolul o drogheaza cu „morfina”!!!! El fura inima prin iubirea de sine. Dar atunci cand inima este daruita lui Dumnezeu, cugetarea va fi si ea la Dumnezeu, iar mintea la treaba.
            -In ce fel trebuie sa intelegm expresia :”fara grija”?
            -Atunci cand lucrezi, sa nu-L uiti pe Hristos. Sa-ti faci treaba cu bucurie, iar cugetarea si inima sa-ti fie la Hristos. Atunci nu numai ca nu te vei obosi, ci vei putea lucra si cele duhovnicesti.

(Cu durere si dragoste pentru omul contemporan – parintele Paisie Aghioritul).

Niciun comentariu: