miercuri, 28 octombrie 2015

Inteligenta este omul care s-a curatit launtric

            Atunci cand omul nu isi toceste mintea cu cele dumnezeiesti, ci si-o toceste cu viclenia, se preda pe sine insusi diavolului. Mai bine ar fi fost pentru unul ca acesta sa-si fi pierdut mintea, ca astfel sa aiba circumstante atenuante in Ziua Judecatii.
            -Parinte, difera simplitatea de viclenie?
            -Da, precum vulpea de sacal. Sacalul, daca vede ceva si il vrea, merge dintr-o data si il ia, in timp ce vulpea mai intai va face viclenii, si abia dupa aceea va merge si il va lua.
            -Parinte, viclenia poate fi considerata de unii drept inteligenta?
            -Da, se poate, daqr daca se vor cerceta pe ei insisi, vor intelege ce este viclenia si ce este inteligenta. Au semnele lor de recunoastere. Care sunt darurile Sfantului Duh? Dragostea, bucuria, pacea, etc. Are omul inrudire cu acestea? Daca nu are inrudire cu acestea, atunci va avea ceva satanic, va avea cunostinte de-ale lui aghiuta.
            Inteligent este omul curatit, cel curatit de patimi. Cel ce si-a sfintit si mintea, unul ca acesta este cu adevarat inteligent. Daca nu se sfinteste mintea, inteligenta nu foloseste la nimic. Iata, reporterii si politicienii sunt inteligenti, insa multi dintre ei, din pricina ca nu au mintea sfintita, printre lucruri inteligente spun si multe neghiobii. Din prea multa inteligenta spun mari neghiobii. Daca omul nu isi pune in valoare mintea, o exploateaza diavolul. Iar daca omul nu isi pune in valoare inteligneta spre bine, o foloseste diavolul spre rau.
            -Adica, atunci cineva nu si-a pus in valoare inteligenta, in felul acesta da drepturi diavolului?
            -Daca nu si-o pune in valoare, deja drepturile se dau de la sine. Cand omul nu lucreaza duhovniceste, leapada binele si face el insusi raul; nu ca diavolul face aceasta. De pilda, unul este inteligent, dar nu-si pune mintea sa lucreze, ci trandaveste. Daca nu-si pune in valoare mkintea, la ce ii foloseste inteligenta?
            -Un om inteligent, daqr cu patimi, poate avea judecata dreapta?
            -Mai intai sa ia aminte ca sa nu dea crezare mintii sale, caci de este om duhovnicesc, se va insela, iar de este lumesc, va innebuni. Sa nhu dea crezare gandurilor lui. Sa intrebe, sa se sfatuiasca, sa isi sfinteasca inteligenta. Si, in general, omul sa isi sfinteasca toate cate are. Iar atunci cand se va sfinti inteligenta, ea il va ajuta pe om sa dobandeasca si discernamantul. Omul inteligent, de nu se va sfinti, nu va avea discernamantul duhovnicesc. Iar altul, care este simplu din fire, il poate lua de sfant pe un inselat si de evlavios pe un afemeiat. Dar daca cel inteligent se va curati, va dobandi mult discernamant.
            -Parinte, daqr cum se curata inteligenta?
            -Pentru a se curata, omul nu trebuie sa primeasca telegramele vicleanului, nici sa gandeasca in chip viclean, ci sa lucreze numai cu bunatate si simplitate. In felul acesta vine limpezimea duhovniceasca, l;uminarea dumnezeiasca. Atunci unul ca acesta vede inimile oamenilor si nu trage concluzii omenesti.
            -Parinte, discernamantul are legatura cu cunoasterea?
            -Discernamantul vine din luminarea dumnezeiasca. Cineva poate citi pe Sfintii Parinti, poate cunoaste in mod corect unele lucruri, poate face nevointa si rugaciune. Insa discernamantul vine odata cu luminarea dumnezeiasca, care este cu totul altceva.
            -Parinte, mai demult lumea era mai buna?
            -Nu, cum sa fi fost mai buna? Numai ca oamenii de atunci aveau simplitate si gandul cel bun. Astazi oamenii pe toate le vad cu viclenie, pentru ca le masoara pe toate numai cu mintea. Duhul european a facut un mare rau. El i-a secatuit pe oameni. Oamenii ar fi fost astazi intr-o stare duhovniceasca foarte buna, fiindca cei mai multi sunt culti, intr-o masura mai mare sau mai mica, si te-ai fi putut intelege cu ei. Dar au fost invatati ateismul, si toate cele satanice, de aceea s-au netrebnicit si nu te poti intelege cu ei. Mai demult nu te puteai intelege cu unul care nu avea evlavie si nici educatie. Imi aduc aminte cum odata, un calugar, auzind la Liturghia Darurilor mai inainte-sfintite ca este pomenit Grigorie-Papa al Romei, a crezut ca este pomenit Papa de la Roma si s-a smintit. „La aceasta nu m-am asteptat, a spus el. V-ati facut papistasi?” si a plecat din biserica. Iata, vezi ce face nestiinta? Nestiinta este un lucru infricosator! Cel mai mare rau il fac cei care au evlavia unita cu vatamarea de minte. Fara sa cerceteze cum stau lucrurile, creeaza probleme.

(Cu durere si dragoste pentru omul contemporan – parintele Paisie Aghioritul).


Niciun comentariu: