marți, 4 august 2015


Am schimbat natura cea linistita

 

            Cele mai multe mijloace pe care le folosesc astazi oamenii spre folosul lor fac zgomot. Ah, au zapacit natura cea linistita cu zgomotele!. Au schimbat-o si au distrus-o cu toate mijloacele lor moderne. Ce liniste era mai demult! Cum schimba si se schimba omul fara sa inteleaga!

            Astazi toti s-au invatat sa traiasca in zgomot. Vezi, multi copii vor muzica rock in timp ce citesc. Adica pe ei ii odihneste mai mult sa citeasca cu muzica decat in liniste. Se odihnesc in neliniste, fiindca exista neliniste inlauntrul lor. Peste tot este zgomot. Auzi mereu: “vuuu….vuuuu”. “Vuuu…..vuuu….” ca sa taie lemne, “vuuu…..vuuuu….”ca sa stropeasca cu pulverizatorul, “vuuu…..vuuuu…” ca sa slefuiasca. Apoi vor inventa alte sisteme de pulverizare, din avion, care vor face mai mult zgomot, si vor spune: “Acestea sunt mai bune, fiindca stropesc de sus si nu ramane nici un boboc nestropit” si vor sa cumpere de acelea si vor sa se bucure de ele.

            Cineva vrea sa faca o gaura ca sa bage un cui si face “vuuuu…..”. Si ce mare isprava a factu? O gaura in apa! Si se bucura. Insa ciudat lucru este ca se mai si mandreste pentru aceasta. Ca sa-si faca putina racoare, isi cumpara aparat cu baterie, si iarasi:”vuuu….”. Mai demult, cand cineva se incalzea isi facea vant cu mana, dar astazi asurzeste ca sa-si faca putina racoare. Si pe mare, in ziua de azi fac tot timpul zgomot. Altadata vedeai corabiile cu panze cum pluteau linistite. Astazi si un motor mic face “ducu-ducu”. Peste putin, cei mai multi vor circula cu avioanele. Si stii ce se va intampla? Pamantul mai absoarbe putin din zgomot. In aer va fi……Dumnezeu sa ne pazeasca!.


 

(Cu durere si dragoste pentru omul contemporan – parintele Paisie Aghioritul)

Niciun comentariu: