luni, 18 mai 2015


Oamenii si-au pierdut rabdarea

 
            -Parinte, de ce astazi nu mai avem rabdare?
            -Situatia de astazi nu ajuta lumea. Altadata viata era mai linistita si oamenii erau linistiti si aveau putere sa faca rabdare. Astazi toata aceasta graba care a intrat in lume i-a facut pe oameni nerabdatori. Mai demult stia oricine ca va manca rosii la sfarsitul lui lui iunie; nu-l preocupa aceasta. Astepta luna lui august sa manance pepeni. Stia ca la vremea cutare va manca smochine, la cealalta va manca pepene. Dar astazi ce se intampla? Merge in Egipt si aduce rosii mai devreme; nu vrea portocale, care au aceleasi vitamine. Mai, copile, fa rabdare si mananca altceva acum. Nu, el merge in Egipt si aduce rosii. Vazand aceasta, au inceput si in Creta sa faca sere ca sa scoata rosii mai devreme. Si in cele din urma au facut peste tot sere, ca sa manance si iarna rosii. Se omoara sa faca sere cu tot felul de legume si zarzavaturi, ca sa aiba de toate in toate anotimpurile si sa nu mai astepte.
            Pana aici totul este in regula. Dar ei merg mai departe. Rosiile sunt verzi seara, iar dimineata le prezinta rosii si umflate. Am strigat la un ministru:”Sa zicem ca suntem de acord cu serele, ii spun. Dar sa bage hormoni ca rosiile sa se coaca intr-o noapte, iar cei ce au sensibilitate hormonala, sarmanii, sa se imbolnaveasca?”. Au distrus si animalele. Ce pui de gaina, ce vitei! Cei ce sunt de 40 de zile ii fac cu hormoni sa arate de sase luni. Iar omul le mananca si ce castiga din aceasta? Mereu hormoni, ca vacile sa scoata mai mult lapte, iar dupa aceea producatorii nu-l mai pot vinde. Urmeaza greve, varsa laptele pe drumuri, pentru ca scade pretul, iar lumea bea lapte cu hormoni. Daca le-ar fi lasat asa cum le-a facut Dumnezeu, toate s-ar fi desfasurat normal, iar oamenii ar fi baut lape curat. Inca si cu vaccinarile, pe toate le fac fara gust. Lucruri fara gust, oameni fara gust, toate fara gust! Chiar si viata lor nu mai are gust acum. Intrebi copii tineri:”Ce iti place?”. „Nimic”, iti raspund. Ditamai voinicul! „Ce iti place sa faci?”. „Nimic”. Unde ajunge omul! Crede ca va corecta pe Dumnezeu cu cele pe care le face. Noaptea o fac zi, ca gainile sa faca mai multe oua. Si vezi ce oua fac? Daca Dumnezeu ar fi facut ca luna sa lumineze ca soarele, oamenii ar fi innebunit. Dumnezeu a facut noaptea ca oamenii sa se odihneasca. Dar acum, unde au ajuns?
            S-a pierdut linistea de la oameni. Serele, vaccinurile la legume, etc., acestea au dus lumea la lipsa de rabdare. Odinioara stiau ca au de mers atatea ore pe jos pana la cutare loc. Daca unul avea picioare mai tari, ajungea putin mai devreme. Apoi au aflat carutele. Dupa aceea masinile, avioanele, etc. Straduinta continua sa afle alte mijloace mai rapide. Au facut avioane cu care poti merge din Franta in America in trei ore. Dar daca merge cineva cu o astfel de viteza de la o clima la alta, chiar si numai schimbarea aceasta brusca ii va aduce probleme. Graba, graba.... Incet-incet omul va intra in proiectil, va trage piedica, proiectilul va fi aruncat, va exploda si va iesi un nebun. Incotro credeti ca vor merge lucrurile? Inspre aceasta se indreapta luimea. Casa de nebuni.
 

(Cu durere si dragoste pentru omul contemporan – Parintele Paisie Aghioritul).

Niciun comentariu: