marți, 19 mai 2015

PARINTELE PORFIRIE


Invataturile parintelui Porfirie – Despe iubire (I)


1.    Sufletul crestinului constient trebuie sa fie indreptat spre Hristos si sa arda de iubire. Sa spuna: „Pe Tine te doresc, Mirele meu!”. Astfel povatuia si parintele, in stiul lui caracteristic: „Sa priviti mereu in sus, spre Hristos. Sa va familiarizati cu Hristos, sa lucrati cu Hristos, sa traiti cu Hristos, sa respirati cu Hristos, sa va indurerati cu Hristos, sa va bucurati cu Hristos. Hristos sa fie totul pentru voi.”


2.    Parintele Porfirie marturisea: „Atunci cand ne viziteaza Sfantul Duh, ne dam seama. Nu ne indoim deloc. Nu este insa una dintre emotiile noastre obisnuite. E ceva care vine de sus si ne preschimba cu totul, ne face alti oameni. Cand Hristos vine in noi, atunci traim doar binele, traim iubirea fata de toata lumea. Raul, pacatul si ura dispar singure, nu isi gasesc loc, nu mai pot ramane.”

3.    Iubirea trebuie sa calauzeasca lupta duhovniceasca. Parintele Porfirie povatuia: „Nu trebuie sa duci lupta duhovniceasca cu predici si certuri, ci cu lucrurile iubirii tainice. Atunci cand ne certam, ceilalti reactioneaza. Cand ii iubim, se emotioneaza si ii castigam. Cand ii iubim, credem ca oferim ceva celorlalti, dar in realitate oferim mai intai sinelui nostru.”


4.    Parintele Porfirie invata:”Adevaratii crestini, in sufletul carora salasluieste Hristos, nu mai pot face nimic altceva decat sa-i iubeasca pe toti oamenii, chiar si pe vrajmasi.”. Si completa: „Cununa iubirii pentru prietenii nostri are in ea lucruri straine (calcul, rasplata, slava desarta, slabiciune emotionala, compasiune), pe cand cununa iubirii pentru vrajmasi este curata.”.

5.    Parintele Porfirie povatuia: „Ca sa te iubeasca ceilalti, trebuie ca mai intai sa iubesti tu.”

6.    Parintele Porfirie spunea ca in viata noastra trebuie sa-l avem pe Hristos. Pe Acesta sa-l vedem si la Acesta sa cugetam.

7.    Parintele Porfirie invata: „Cel care iubeste putin, da putin. Cel ce iubeste mai mult, da mai mult, iar cel ce iubeste foarte mult, ce poate darui? Se daruieste pe sine!”


(„Mireasma duhovniceasca a parintelui Porfirie” – pres. Dionisie Tatsis)

Niciun comentariu: