vineri, 15 mai 2015


Ce au izbutit oamenii astazi......

 

            Civilizatia este buna, dar ca sa ajute trebuie sa se “civilizeze” si sufletul. Altfel, ea devine o catastrofa. Sfantul Cosma a spus:” De la carturari va veni raul”. Cu toate ca stiinta a inaintat atat de mult si a facut un progres atat de mare, chipurile ca sa ajute lumea, fara sa-si dea seama ea distruge lumea. Dumnezeu a lasat pe om sa–si faca de cap, pentru ca nu Il asculta si astfel el se loveste singur in cap. Omul se distruge singur prin cele ce face.

            Ce au izbutit sa faca oamenii secolului XX cu civilizatia lor? Au zapacit lumea, au poluat atmosfera, toate. Atunci cand roata iese de pe ax, se roteste mereu fara scop. Tot astfel si oamenii, daca ies din armonia lui Dumnezeu, se chinuie. Odinioara oamenii sufereau din pricina razboiului, astazi sufera din pricina civilizatiei. Atunci plecau din orase la sate din pricina razboiului si traiau cu o bucata de pamant. Acum vor pleca din orase din pricina civilizatiei, pentru ca nu vor mai putea trai in ele. Atunci razboiul aducea moarte. Acum civilizatia aduce boala.

            -Parinte, de ce s-a inmultit atat de mult cancerul?

            -Cernobal, etc. Vezi ce au facut? De acolo este. Unele ca acestea fac oamenii…Ce lume chinuita exista! In care epoca au mai fost atat de multi bolnavi? In vechime oamenii nu erau asa. Acum in fiecare scrisoare pe care o deschid citesc fie despre cancer, fie despre boala psihica, fie despre comotie cerebrala, fie despre familii destramate. Mai demult rar exista cancer. Vezi, atunci era o viata fireasca. Altceva este ceea ce ingaduia Dumnezeu. Mancau oamenii alimente naturale si erau sanatosi. Fructe, ceapa, rosii, toate erau curate. Acum chiar si aceste alimente naturale il secatuiesc pe om. Cei ce mananca numai astfel de alimente se imbolnavesc repede, pentru ca toate sunt contaminate. Daca mai demult ar fi fost asa, eu as fi murit de tanar, pentru ca, fiind calugar, mancam numai ce avea gradina: praz, marole, ceapa, varza si altele de acestea si eram foarte bine. Acum au ingrasaminte chimice si sunt stropite. Ce mananca astazi oamenii! Stresul si alimentele falsificate aduc boli. Lumea se netrebniceste atunci cand stiinta este folosita fara socoteala.

            -Parinte, cum, oare, odinioara oamenii rezistau mai mult la asceza si erau mai sanatosi? Ajutau si alimentele?

            -Da, pentru ca atunci alimentele erau curate. Mai incape discutie? Si pe toate le mancau coapte. Acum insa pe toate le iau necoapte ca sa nu se strice si le pastreaza in frigidere. Le aduna verzi de tot si le lasa apoi sa se coaca. In timp ce atunci se cocea fructul si cadea singur din copac sau daca il apucai, iti ramanea in mana. Pe langa faptul ca oamenii mancau alimente bune si sanatoase – painea, untul sau laptele erau pentru copil un aliment sanatos – le mergea mintea, iar atunci cand pateau ceva, isi dadeau seama daca aceasta era din pricina alimentelor. Acum insa si alimentele sunt false si nici mintea nu le lucreaza.

            Si cate din cele ce le face omul astazi sunt nefolositare! Incet-incet desfiinteaza lana. E greu sa afli astazi o flanea de lana care sa tina transpiratia. Imbrac o flanea de lana si indata imi dau seama daca are sintetic in ea, pentru ca nu mai pot respira; n-o mai pot suporta si ma sufoc. Iar ei o considera mai rezistenta, mai buna. Si aceasta o numesc progres. Dar oare acestea sunt sanatoase?Nu, ci asa cum le fac sunt nesanatoase. Si mai scriu:”Lana pura”!! vor gasi si alte cuvinte mai pompoase ca sa faca reclama. De acum vom avea oi doar pentru carne, de vreme ce fac lana din petrol. Iar viermii de matase spun:”Daca vreti matase mai buna, faceti-o voi”!

 

(Cu durere si dragoste pentru omul contemporan – Cuv. Paisie Aghioritul)

Niciun comentariu: