miercuri, 29 aprilie 2015


Tot ceea ce ingaduie Dumnezeu este din iubire de oameni

 
            -Parinte, de ce ingaduie Dumnezeu sa se intample nenorociri?
            -Exista multe cazuri. Uneori Dumnezeu ingaduie ceva ca sa iasa altceva mai bun, iar alteori ingaduie aceasta ca o pedagogie. Unii sunt rasplatiti, altii platesc. Nimic nu este fara rost. Sa stiti ca tot ceea ce ingaduie Dumnezeu, chiar si oameni sa fie ucisi, de plida, este din iubire de oameni, pentru ca Dumnezeu este milostiv. Proorocul Ilie cati a injunghiat? 300 de popi ai lui Baal. Cand le-a spus: „Rugati-va si ma voi ruga si eu si al carui foc se va aprinde singur, Dumnezeul aceluia este adevarat, popii lui Baal au inceput sa strige: Auzi-ne, dumnezeul nostru, Baal, auzi-ne!” Dar nu era nici glas, nici auzire. Atunci Proorocul Ilie le spune:”Dumnezeul vostru are vreo indeletnicire si nu va aude. Strigati mai tare!” Aceia continuau sa strige si sa-si taie, asa cum obisnuiau, trupurile lor cu cutitele, ca sa-i doara si sa strige mai tare, si astfel sa-i auda Baal. In cele din urma, dupa ce n-au izbutit nimic, Proroocul Ilie a spus:” Udati lemnele! Faceti-o de trei ori!”. Atunci au aruncat apa, o data, de doua ori, de trei ori. Lemnele s-au imbibat cu apa, dupa care aceasta a inceput sa se scurga pe laturi. Atunci Proorocul Ilie s-a rugat si indata a cazut foc din cer, care a ars tot ce era pus pe jertfelnic spre jertfa, inca si jertfelnicul impreuna cu acelea. Dupa aceea a spus:”Prindeti pe slujitorii lui Baal, pentru ca atrag poporul in idolatrie”, si i-a injunghiat pe toti.
            Multi spun:”Bine, dar cum a junghiat Proorocul Ilie atatia?”. Dumnezeu nu este barbar si nici Proorocul Ilie nu este barbar. Popii idolilor inselasera atat de multa lume, incat Proorocul Ilie ajunsese sa spuna:”Am ramas singur!” Pana acolo a ajuns. Iar Prorocul Ilie a pus capat martiriului lor, pentru ca popii sufereau mai mult din pricina propriilor junghieri, decat de cutitul Proorocului. Durerea pricinuita de taierile lor era mai mare. Si aceasta pentru ca tot ceea ce ingaduie Dumnezeu este din iubire de oameni.
            -De ce, Parinte, in Vechiul Testament pedeapsa lui Dumnezeu era atat de imediata?
            -In Vechiul Testament numai acea limba si acea lege o intelegeau oamenii. Acelasi Dumnezeu era si atunci, dar legea aceea era pentru oamenii aceia care nu intelegeau altfel. Sa nu vi se para legea aceea aspra si Evanghelia diferita. Era legea care a folosit acelei epoci. Legea aceea nu era barbara, ci neamul acela era barbar. Oamenii contemporani se poate sa faca mari barbarii, dar cel putin pot intelege. Acum se misca o candela si cat de multi oameni sunt miscati. Dar atunci, vezi, cate a facut Dumnezeu! A dat zece biciuri lui Faraon, ca sa scoata pe israeliteni din Egipt. Face uscat Marea Rosie, ca sa treaca prin ea. Le da nor ziua ca sa nu-i arda soarele si stalp luminos noaptea ca sa-i conduca. Si dupa atatea fapte minunate au ajuns pana acolo incat sa ceara drept dumnezeu un vitel de aur. Astazi oamenii nu ar spune niciodata ca un vitel ii va duce in Pamantul Fagaduintei.

(Cu durere si dragoste pentru omul contemporan – cuv Paisie Aghioritul)

Niciun comentariu: