luni, 27 aprilie 2015


Pacatul aduce nenorociri
 
            -Ai stropit zarzavaturile pentru omizi?
            -Am stropit, Parinte.
            -Atatea calugarite si nici o omida nu puteti omori! In timpul ocupatiei germane, cand invadasera multe lacuste, aici in Halkidiki au scos Braul Maicii Domnului de la Manastirea Vatopedu, iar lacustele cadeau ca norii in mare. In Epir, imi aduc aminte, erau ca zapada. Am facut co totii ce am putut fiecare; le adunam cu cearceafurile si apoi le aruncam. Era si foamete....nu ma intreba! Graul legase din nou, dar se uscase.
            Lacustele, razboaiele, seceta, bolile sunt ca un bici. Nu ca Dumnezeu vrea sa educe numai in felul acesta pe om, dar acestea sunt consecintele indepartarii omului de Dumnezeu. Toate acestea se intampla pentru ca omul se indeparteaza de Dumnezeu. Vine urgia lui Dumnezeu, pentru ca omul sa isi aduca aminte de El si sa-I ceara ajutorul./ Nu Dumnezeu randuieste astfel si sa porunca sa vina o oarecare nenorocire peste om, ci El, vazand pana unde ajunge rautatea oamenilor si ca nu se vor schimba, pentru aceasta ingaduie sa se intample o nenorocire ca ei sa se cuminteasca. Nu pentru ca asa a voit Dumnezeu sa le oranduiasca.
            Dumnezeu i-a spus lui isus al lui Navi sa nu distruga un neam, pe filisteni, pentru ca el avea sa fie bici pentru evrei cand acestia Il uitaul pe Dumnezeu. Asadar, atunci cand evreii se indepartau de Dumnezeu, diavolul castiga drept asupra lor si ii punea pe „verii lor”, pe filisteni, sa se napusteasca asupra lor. Luau copiii evreilor si ii loveau de pi9atra ca sa ii omoare. Odata, cand vrajmasii au venit fara sa fie vinovati israelitii, Dumnezeu a luptat pentru ei. A plouat grindina ca pietrele si i-a nimicit, pentru ca atunci israelitii erau vrednici de ajutorul dumnezeiesc!
            Cate fagaduinte n-a facut Dumnezeu pentru Templul lui Solomon, dar cu toate acestea de cate ori n-a ars si nu s-a daramat? Cand poporul lui Israil se indeparta de Dumnezeu, proorocii strigau, dar israelitii, nimic. Isi odihneau gandul lor spunand:”Fiindca atunci cand Solomon a zidit templul, Dumnezeu a dat atatea binecuvantari si a spus ca de aici se vor binecuvanta si se vor sfinti toti oamenii, asadar vor ramane toate acestea, si zidurile si Tempul nostru, Doar Dumnezeu a dat aceasta fagaduinta!”. Da, Dumnezeu a dat astfel de fagaduinta, dar numai daca israelitii aveau sa traiasca cum trebuie. A dat har Templului lui Solomon,dar atunci cand israelitii nu respectau poruncile, ingaduia ca Templul sa fie ars sau distrus, iar cand se pocaiau, il zideau din nou. Cand, de pilda, evreii s-au departat de Dumnezeu in timpul regelui Solomon, a venit Nabucodonosor, a dat foc Templului lui Solomon, a daramat zidurile, i-a legat si i-a dus robi in Babilon. Fireste, au mers si aceia care nu erau vinovati, dar acestia au avut mare rapslata. Ceilalti care erau foarte vinovati si-au platit pacatele. Cei ce erau vinovati mai putin si s-au chinuit, au avut si ei puitna rasplata. Cand cineva se face pricina sa vina urgia lui Dumnezeu si sa fie chinuiti si altii care nu au fost vinovati, desi ar parea vrednici de rasplata unii ca acestia, totusi acesta este un lucru criminal din partea lui, pentru ca aceia ar fi mostenit Imparatia cereasca si fara sa fie chinuiti, iar acum se chinuiesc.
            Trebuie sa stim ca acei credinciosi care respecta poruncile lui Dumnezeu primesc Harul Lui si Dumnezeu – cum sa spun? – este obligat sa-i ajute in acesti ani grei. Am auzit ca in America a aparut o boala. Multi din cei ce traiesc o viata nefireasca, pacatoasa, se molipsesc de ea si mor. Acum am aflat ca a aparut si aici aceasta boala. Vedeti, nu distruge Dumnezeu pe oameni, ci ei insisi isi distrug neamul si se distrug pe ei insisi. Adica, nu ii pedepseste Dumnezeu, ci pedeapsa si-o creeaza ei insisi prin viata lor pacatoasa. Si vedem ca dispar acei oameni a caror viata nu are sens.
            -Parinte, de ce nu se afla medicamentul impotriva cancerului? Nu ingaduie Dumnezeu sau oamenii nu cer indeajuns ajutorul dumnezeiesc?
            -Raul este ca, desi s-ar afla medicamentul pentru cancer, va iesi alta boala. Mai demult era tuberculoza. Au aflat medicamentul pentru tuberculoza, iar acum a aparut aceasta. Daca vom gasi medicamentul si pentru aceasta, va aparea alta boala. Oamenii insisi se vor face pricina sa apara o alta boala, si astfel nu se va mai sfarsi.

Niciun comentariu: