vineri, 10 aprilie 2015

Deochiul


            Invidia, atunci cand are si rautate, poate pricinui rele. Acesta este deochiul. E o lucrare diavoleasca.
            -Parinte, Biserica recunoaste ca deochiul este o lucrare diavoleasca?
            -Da, exista si o rugaciune speciala. Cand cineva spune ceva cu invidie, atunci prinde deochiul.
            -Parinte, multi cer „talismane” pentru prunci, ca sa nu fie deochiati. Este bine sa poarte asa ceva?
            -Nu, nu este bine. Sa spuneti mamelor lor sa le puna cruciulite.
            -Parinte, daca cineva lauda un lucru frumos, iar cei care l-au facut primesc lauda cu un gand de mandrie si se pricinuieste un rau, acesta este deochi?
            -Nu este deochi lucrul acesta. In cazul acesta lucreaza legile duhovnicesti. Dumnezeu retrage Harul Sau de la om si atunci se pricinuieste paguba. Deochiul exista in cazuri rare. Mai ales oamenii care au invidie si rautate – putini sunt de acestia – sunt cei care deochiaza. De pilda, o femeie vede un copilas dragalas cu mama lui si spune cu rautate”De ce n-am avut eu acest copil? De ce l-a dat Dumnezeu acesteia?”. Atunci copilasul acela poate pati ceva rau. Fie nu va putea dormi, fie va plange mereu, fie se va chinui in alt fel. Iar toate acestea se intampla pentru ca aceea a spus-o cu rautate. Iar daca copilul se va imbolnavi si va muri, acea femeie va simti bucurie in sinea ei. Altul vede un vitelus, il pofteste si indata acela piere.
            De multe ori insa se poate intampla sa se chinuiasca copilul, dar sa fie de vina mama lui. Adica se poate ca mama sa fi vazut candva un copil slab si sa fi spus:”Ce copil este acesta? Ce schelet de copil!” Sa se fi laudat cu al ei si sa fi judecat pe cel strain. Iar ceea ce a spus cu rautate despre copilul strain prinde la al ei. Din pricina mamei copilul se va chinui fara sa fie vinovat. Se va topi sarmanul ca sa fie pedepsita mama si sa-si inteleaga greseala. Fireste, copilul va fi mucenic. Judecatile lui Dumnezeu sunt abis.



 (Cu durere si dragoste pentru omul contemporan – cuv Paisie Aghioritul)

Niciun comentariu: