sâmbătă, 7 martie 2015

Prin pacat dam drept ispititorului

            Multa demonizare exista astazi in lume. Diavolul secera, deoarece oamenii contemporani i-au dat multe drepturi si primesc infricosatoare inrauriri diavolesti. Spunea cineva foarte bine: „Oarecand diavolul se ocupa de oameni, acum insa nu se mai ocupa! I-a pus pe drumul lui si le spune: „Calatorie buna!”, si oamenii calatoresc.”. Este infricoasator! Vedeti, diavolii in tinutul Gadarenilor au cerut voie de la Hristos ca sa intre in porci. Iar aceasta pentru ca porcii nu au dat drepturi diavolului ca sa intre in ei. Hristos a ingaduit sa intre ca sa fie pedepsiti israelitii, deoarece li se interzisese sa manance carne de porc.
            -Parinte, sunt unii care spun ca nu exista diavol.
      -Da, si mie mi-a spus cineva: „Sa scoti din traducerea franceza a cartii Sfantul Arsenie Capadocianul cele ce se refera la cei indraciti, pentru ca europenii nu le vor intelege. Nu cred ca exista diavol.” Vezi, pe toate le explica prin psihologie. Daca acesti demonizati din Evanghelie ar fi mers la psihiatri, ar fi fost supusi la socuri electrice. Hristos a luat de la diavol dreptul de a face rau. Numai daca omul ii da dreptul, poate sa faca rau. Cand cineva nu are legatura cu Tainele Bisericii, da dreptul ispititorului si primeste o inraurire diavoleasca.
            -Parinte, cum ii mai poate da cineva drepturi si in alt fel?
      -Logica, vorbirea impotriva, invidia, voia proprie, neascultarea, obraznicia sunt insusirile diavolului. Potrivit cu masura in care omul are acestea, primeste si influenta din afara...... Insa atunci cand sufletul se va curati, se va salaslui in om Sfantul Duh care il va umple de Har. Dar daca se va intina cu pacate de moarte, sufletul se afla numai sub inraurirea duhului viclean.
            In epoca noastra, din pacate, oamenii nu vor sa-si taie patimile lor, voia lor, si nu primesc sfaturi. Pe langa aceasta mai vorbesc si cu obraznicie, alungand astfel harul lui Dumnezeu. Si dupa aceasta, oriunde se va afla omul, nu poate spori, deoarece primeste inrauriri diavolesti. Este in afara de sine, pentru ca din afara ii face comanda diavolul. Nu este inlauntru chip vadit – fereasca Dumnezeu! – dar chiar si din afara ii poate face comanda
            Atunci cand omul este parasit de Har, se face mai rau decat diavolul. Pentru ca unele lucruri diavolul nu le face, ci numai pune pe oameni sa le faca. De pilda, el nu face crime, ci il pune pe om sa le faca. Si astfel oamenii se demonizeaza.


(Cu durere si dragoste pentru omul contemporan – Parintele Paisie Aghioritul)

Niciun comentariu: