sâmbătă, 28 martie 2015


Nedreptatea chinuie si pe urmasi


            -Parinte, cand am plecat la manastire, ai mei s-au purtat cu mine cu nedreptate. Pot cere prin lege ceea ce mi se cuvine?
            -Nu, nu se potriveste.
            -Ma tem ca nu cumva sa-I afle vreun rau din pricina nedreptatii lor.
            -Iata, aceasta este curata marime de suflet! Daca as fi in locuyl tau, le-as fi spus:”Eu pentru mine nu doresc nimic. Partea ce mi se cuvine, as vrea s-o impartiti la saraci. Dati mai intai la rudele sarace! Va spun aceasta ca nu cumva sa-I ajunga pe copiii vostri urgia lui Dumnezeu.” Pentru ca se poate ca tatal sa dea ceva pentru sufletul lui si sa se faca din banii aceia de pilda o fundatie, dar sa nu lase nimic fiului sau.
            Se poate ca intr-o familie bunicul sau bunica sa fi facut nedreptati, dar ei sa fie bine si sa plateasca pentru acelea copiii sau nepotii lor. Se imbolnavesc si sunt nevoiti dea la doctori toate cele pe care le-au agonisit cu nedreptate, ca sa achite astfel bunicii lor (de pacate). Candva o familie pe care o cunosteam trecea prin multe incercari. Ele au inceput cu capul familiei, printr-o boala grea. A fost tintuit la pat cativa ani, dupa care a murit. Apoi a murit si femeia lui, dupa care si copiii lor, unul dupa altul. De curand a murit si ultimul, al cincilea copil. Dintr-o familie foarte bogata, cum era, a ajuns cea mai saraca, pentru ca si-au vandut tot ce aveau, rand pe rand, ca sa plateasca doctorii si alte datorii. Ma miram de aceasta familie:”Cum de se intampla atatea boli si nenorociri la acestia?”mLa membrii acestei familii nu se vedea cazul cel bun, adica sa fie incercati de Dumnezeu ca alesi ai Lui, ci mai degraba lucrau asupra lor legile duhovnicesti ale lui Dumnezeu. Ca sa fiu mai sigur, am incercat sa aflu de la niste batrani cinstiti, compatrioti ai acelei familii, cele despre ei. Si am aflat ca omul acesta primise o mostenire de la tatal sau, dar apoi a marit-o facand nedreptati. Adica, daca o vaduva, ca sa-si marite fata, ii cerea un imprumut pe care avea sa il intoarca la secerat, acesta ii cerea ogorul pe care il avea. Iar aceea, fiind nevoita, i-l dadea. Altul ii cerea un imprumut ca sa plateasca datoria la banca, fagaduindu-I ca il va da inapoi cand va aduna bumbacul. Dar acela ii cerea o bucata de pamant ce il avea si sarmanul i-l dadea de nevoie, ca sa nu il urmareasca banca. Altul ii cerea un imprumut ca sa-I plateasca pe medici, iar acela ii cerea vaca ce-o avea. Si saracul acela i-o dadea cu durere. Insa toata aceasta neumtumire a oamenilor indurerati a lovit nu numai in el si in femeia lui, ci si in copiii lui. Astel au lucrat legile duhovnicesti si au patimit si aceia la fel; adica au vandut terenurile lor ca sa plateasca medicii si toate cheltuielile pricinuite de boli. Din niste oameni foarte bogati au devenit saraci si unul dupa altul au murit. Fireste, Dumnezeu ii va judeca dupa marea Sa dragoste si dreptate. Iar ceilalti, care au fost siliti in nevoia in care se aflau sa-si vanda ceea ce aveau ca sa-si achite datoriile la medici si au saracit, vor fi rasplatiti pentru nedreptatea ce li s-a facut. Desigur ca si cei nedrepti isi platesc pacatele potrivit cu cele ce sufera.

(Cu durere si dragoste pentru omul contemporan – Parintele Paisie Aghioritul)


Niciun comentariu: