luni, 12 ianuarie 2015


PRIMA LECTIE A ATELIERULUI DE GATIT: FURSECURI

Sambata, dupa ce m-am intors de la socrii mei, unde am facut parastasul de 5 ani al bunicii sotului meu, au venit amicele lui Mihai, Loredana si Stefania, pentru a gati.
Stiindu-le dornice sa inceapa, le-am trimis inca de joi o selectie cu retete usoare de aperitive, ciorbe, mancaruri si prajituri, pentru a-si alege de acolo o reteta.
Asa cum ma asteptam, au ales o reteta de dulciuri si anume: fursecuri.
Cu ochii pe reteta, am facut primul pas si anume: pregatirea ustensilellor si a ingredientelor.
I.              Ca ustensile avem nevoie de:
-       Un castron de inox sau plastic, ceva mai incapator;
-       Un castronel micut pentru oua;
-       Mixer;
-       Lingurita;
-       Tava pentru copt;
-       Cutit pentru scos fursecurile din tava;
-       Platou;
-       Craticioara pentru baine-marie
-       Castron inox sau o alta craticioara pentru topit ciocolata
Ingredientele folosite sunt:
-       4 oua, pe care,in prealabil, le-am spalat cu un burete;
-       250 gr zahar;
-       400 gr faina;
-       250 ml ulei;
-       Esente (fiecare dupa gustul ei: Loredana a folosit menta, iar Stefania rom);
-       Un praf sare.
-       Optional: gem; ciocolata topita; nuca; nuca de cocos sau nuca macinata; glazura cu cacao
Dupa ce am pregatit tot ceea ce este necesar, am trecut la pasul doi: pregatirea propriu-zisa.
II: Modul de preparare:
-       Se pregateste cuptorul, incalzindu-l la o temperatura de 100 grade.
-       Se cantaresc toate ingredientele;
-       Se sparg ouale se sparg intr-un castronel si se verifica daca sunt bune. Dupa aceasta verificare, se rastoarna in castronul pregatit pentru fursecuri. Cojile de ou nu se arunca, intrucat uscate si pisate reprezinta un foarte bun ingrasamant pentru plantele si legumele iubitoare de calciu (trandafiri; rosii, etc);
-       Se adauga un praf sare si esentele si se amesteca putin;
-       Se adauga zaharul si se amesteca foarte bine pana cand acesta se topeste, iar compozitia capata consistenta unei creme galben deschis;
-       Se adauga uleiul putin cate putin, amestecandu-se continuu;
-       La sfarsit se adauga faina cernuta. In orice preparat faina se cerne din doua motive:
o   In primul rand, eventualele impuritati nu ajung in preparat;
o   In al doilea rand aceasta se aereaza, astfel ca permite preparatului sa creasca mai usor.
-       Se amesteca compozitia foarte bine.
-       Din compozitia astfel pregatita se ia cu lingurita de pe marginea castronului (lingurita se umple doar pe jumatate) si se pune in tava neunsa, la distanta, pentru ca ele vor creste. Inainte de a le pune la copt, se poate pune deasupra putin rahat sau o bucata de miez de nuca, sau pot fi lasate simple.
-       Se introduc in cuptorul incalzit si se coc la o temperatura de 150-160 grade, timp de 5-6 minute, pana cand devin usor aurii pe margine (depinde de fiecare cuptor).
-       Intre timp, se pregateste urmatoarea tava cu fursecuri.
-       Cand fursecurile din cuptor sunt gata, se scot imediat, trecand usor cu un cutit pe sub ele si se pun pe un platou mai mare (nu se pun unele peste altele);
-       Dupa ce fursecurile s-au racit, ele se pot servi in numeroase feluri:
o   Se unesc doua cate doua, lipindu-se cu gem;
o   Se glazureaza cu ciocolata topita la baine-marie;
o   Se glazureaza pe jumatate cu glazura si se tavalesc prin nuca macinata sau nuca de cocos.
Fetele le-au glazurat cu ciocolata alba si neagra, topita la baine-marie.
Pentru topirea ciocolatei la baine-marie se procedeaza in felul urmator:
-       se ia o cratita, se pune apa un sfert si se pune pe foc.
-       Intr-o alta craticioara ce trebuie sa astupe perfect gura cratitei cu apa, se pune ciocolata razuita sau maruntita foarte bine amestecata cu 2-3 linguri ulei. Daca ciocolata se pune intreaga exista riscul ca, pana se topeste toata, o parte din ea sa se branzeasca.
-       Cand apa clocoteste, se stinge focul si se aseaza craticioara cu ciocolata maruntita deasupra. Se amesteca continuu, pentru a se topi cat mai repede.
-       Fursecurile se aseaza pe un gratar (este foarte bun cel de la cuptor) si, cand ciocolata s-a topit, se glazureaza desenand diverse jocuri de linii.
-       Dupa ce glazura s-a intarit, fursecurile se pot aseza pe platoul de servire, chiar si unele peste altele.
Poze nu am, pentru ca principalul scop al acestui atelier este ca fetele sa invete sa gateasca, insa va pun o poza mai veche pe care o am cu aceste fursecuri.
Fursecurile astfel preparate pot fi puse la pachetelul de scoala, pot fi luate la serviciu, inlocuind cu succes numeroase alte variante mai mult sau mai putin sanatoase.
Pentru data viitoare, le-am rugat pe fete sa aleaga o reteta de mancarica.
Va astept si pe voi sa incercati reteta si sa imi spuneti parerea voastra.





Niciun comentariu: