vineri, 26 decembrie 2014

Sfantul Nicodim de la Tismana

Sfantul Nicodim de la Tismana


Cuviosul Nicodim cel Sfintit era de neam macedo-roman, fiind nascut la Prilep, in sudul Serbiei, prin anul 1320, fiind inrudit cu familia despotului Lazar si a domnului Tarii Romanesti, Nicolae-Alexandru Basarab.
Inca din tinerete se duce in Muntele Athos si se calugareste in Manastirea Hilandar, unde, mai tarziu, ajunge egumen si chiar protoepistat in conducerea Sfantului Munte.
Ajungand la Athos, Cuviosul Nicodim s-a nevoit mai intai in obste, apoi singur intr-o pestera in preajma Manastirii Hilandar, rabdand grele ispite de la diavoli. Insa, fiind umbrit de darul lui Hristos, in putina vreme s-a curatit de patimi, a deprins lucrarea cea dumnezeiasca a sfintei rugaciuni si s-a invrednicit de darul mai inaintevederii si al facerii de minuni, ajungand vestit in tot muntele.
Fiind in sudul Dunarii, in urma unei descoperiri dumnezeiesti, vine in Tara Romaneasca si se aseaza pe valea raului Vodita, unde exista o mica sihastrie intemeiata de calugari vlahi. Aici, Cuviosul Nicodim, cu ajutorul domnitorului Vlaicu Voda (1364-1377) si a sihastrilor din partea locului, zideste chilii si biserica de piatra cu hramul „Sfantul Antonie cel Mare”, pe care o sfinteste in anul 1369.
Pe valea paraului Tismana, unde se nevoiau inca de la inceputul secolului XIV mai multi sihastri in jurul unei biserici de lemn cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, Cuviosul Nicodim a inaltat, la locul numit „Cascade”, Manastirea voievodala Tismana, cu acelasi hram, cu ajutorul domnitorului Tarii Romanesti si al cneazului Lazar.
Adunand in jurul sau cativa calugari luminati, a intemeiat la Manastirea Tismana o vestita scoala de caligrafi si copisti de carti bisericesti, renumita in toata Peninsula Balcanica.
Mai intemeiaza la sudul Dunarii doua mici asezari monahale, Vratna si Manastirita; in Oltenia – Gura Motrului si Visina; iar in Tara Hategului intemeiaza Manastirea Prislop unde a scris si un Evangheliar slavon.
La batranete, Cuviosul Nicodim incredinteaza grija celor doua Manastiri, Vodita si Tismana, ucenicului sau, ieromonahul Agaton, iar el se retrage in pestera de deasupra manastirii, unde petrecea toata saptamana in post, in priveghere si neancetata rugaciune, iar Duminica cobora in Manastire, savarsea Sfanta Liturghie si vindeca pe cei bolnavi.
Cuviosul Nicodim cel Sfintit de la Tismana si-a dat sufletul in mainile lui Hristos la 26 decembrie 1406.

Sfinte Preacuvioase Parinte Nicodim, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Niciun comentariu: