marți, 23 decembrie 2014

Catehism Ortodox

Sfanta Taina a Cuminecaturii


Sfanta Cuminecatura, cunoscuta si sub denumirea de dumnezeieasca Euharistie sau Sfanta Impartasanie este Sfanta Taina prin care, sub chipul painii si al vinului sfintite, credinciosul se impartaseste cu insusi Trupul si Sangele Mantuitorului Iisus Hristos, spre iertarea pacatelor si spre viata de veci.
Painea si vinul Sfintei Cuminecaturi numai pentru simturile noastre trupesti sunt paine si vin, dar cu adevarat sunt insusi Trupul si Sangele Mantuitorului Hristos, caci in timpul Sfintei Liturghii au fost prefacute in chip minunat in Trupul si Sangele Domnului, prin puterea Duhului Sfant, la rugaciunea preotului slujitor.
Sfanta Taina a Cuminecaturii a fost asezata de Mantuitorul la Cina cea de Taina, cand a luat painea, a binecuvantat-o prin rugaciune si apoi a impartasit pe Sfintii Apostoli, zicand: „Luati mancati, acesta este Trupul Meu.....”, iar dupa aceea a luat paharul, a multumit Parintelui ceresc, a binecuvantat paharul si a data Sfintilor Apostoli zicand: „Beti dintru acesta toti, acesta este Sangele Meu....”, si a adaugat: „Aceasta s-o faceti intru pomenirea Mea”, dand porunci astfel ca totdeauna sa se savarseasca aceasta Sfanta Taina.
Sfanta Taina a Cuminecaturii trebuie sa se savarseasca cu paine dospita, din grau curat si cu vin din struguri, caci asa a asezat-o Mantuitorul la Cina cea de taina si asa a poruncit El sa se faca.
La inceputurile crestinismului se impartaseau toti credinciosii care participau la Liturghie, mai putin cei ce se gaseau sub canon. Mai tarziu s-a ajuns la situatia aberanta de a fi Liturghii la care, in afara de preot, nu se impartasea nimeni.
Ca sa primeasca cu vrednicie Sfanta Cuminecatura, credinciosul trebuie sa se pregateasca prin post, rugaciune si spovedanie si numai asa, curat sufleteste si trupeste, cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste sa se apropie de Domnul, cu al carui Trup si Sange se impartaseste. Cel ce se cumineca nepregatit, adica cu nevrednicie, acela face mare pacat si isi atrage grea osanda.
Roadele Sfintei Cuminecaturi, daca se ia cu vrednicie, sunt mari si anume:
-       Unirea cu Hristos;
-       Sporirea harului dumnezeiesc;
-       Slabirea inclinarilor rele;
-       Curatirea de pacate
-       Mostenirea vietii vesnice.
Sfanta Cuminecatura este cea mai mare, mai adanca si mai infricosatoare taina, fiindca:
-       in ea credinciosul se impartaseste nu numai cu harul, ci si cu insusi izvorul harului, Iisus Hristos;
-       ea nu este numai taina, ci si jertfa, jertfa de mantuire adusa de Domnul Iisus Hristos pe cruce, pentru vii si pentru morti.
Ea se innoieste nesangeros pe sfintele altare pana la sfarsitul veacurilor.

(extras din Catehism Ortodox-Sfantele Taine)


Niciun comentariu: