miercuri, 17 decembrie 2014

LA BERCA

La plimbare

Craciunul se apropie cu pasi repezi, asa ca dupa ce am pregatit casa (curatenie si sfestanie) si sufletele (spovedit si impartasit), ne pregatim pentru masa de Craciun sau mai bine zis pentru mesele de sarbatori.
Si, cum dupa asa o perioada lunga de post, merg de minune mezelurile, in familia noastra este obieciul de a lua de la producatori. Drept pentru care salamul, kaizerul, pastrama (prosciuto romanesc),carnatii plai  vin tocmai de la Salonta. Avem acolo colegi care fac acasa aceste minunatii, iar noi cumparam pe baza de comanda. Dumnezeu sa-I tina sanatosi sa faca mereu, pentru ca sunt extraordinar de bune.
La acestea se adauga carnatii de Plescoi, ghiudemul, babicul, carnatii uscati, cumparati de la mama lor, adica de la Berca-Buzau. Si pentru ca Berca nu-I foarte departe de Ploiesti, intotdeauna mergem noi si cumparam.
Drept pentru care ieri, ne-am trezit dis-de-dimineata si am pornit la drum. Tot drumul, dus – intors, ne-a insotit “doamna” ceata, cand mai rara, cand mai deasa.
Aici este o zona cu ceata mai rara.
In masina insa, cald, bine si sunete de colinde, asa ca nici nu am simtit cand am ajuns.
Odata ajunsi acolo, am fost intampinati de reclama nou-nouta pe care a pus-o. Si, ceea ce ne-a bucurat cel mai mult, este faptul ca a reusit sa inregistreze produsele pe care le face ca produse traditionale. Stiam ca isi dorea acest lucru de ceva timp, insa drumul a fost destul de greu.



Bineinteles, ne-a incantat si noul magazin deschis de dl Gabi, cu produse mai multe, mai variate. Pe langa carnatii de Plescoi ce se vad pe raft in partea stanga, in galantare se afla toba, salam, muschi de porc fiert in zeama de varza si afumat, pastrama de oaie si de porc, carnati proaspeti, jambon de porc, precum si carne si maruntaie. Toate la preturi accesibile, adica mult mai ieftine decat in supermarketuri. Cand am intrat in  magazinul frumos aranjat, in stil rustic, am avut senzatia ca m-am intors in timp si am ajuns intr-o veche macelarie. Fiind multa lume in interior nu am putut sa fac poze asa cum mi-as fi dorit, insa una tot am facut., ca sa va arat si voua ce inseamna omul gospodar. Cand vrei cu adevarat ceva, realizezi.

Dupa ce l-am felicitat pe patron si am facut cumparaturile de rigoare, am pornit spre casa, insotiti de aceeasi ceata si de colinde.

Fiind prima zi de concediu a sotului, am petrecut-o, pe drumurile si in zonele frumoase ale tarii, asa cum suntem noi obisnuiti.

Niciun comentariu: