miercuri, 29 octombrie 2014

Catehism Ortodox


DUMNEZEU – DUHUL SFANT




Articolul 8 din Simbolul Credintei este “Si intru Duhul Sfant, Domnul de viata facatorul, care din Tatal purcede, cela ce impreuna cu Tatal si cu Fiul este inchinat si marit, care a grait prin prooroci” si cuprinde invatatura ortodoxa despre Duhul Sfant, a treia persoana a Prea Sfintei Treimi.

Duhul Sfant este Dumnezeu adevarat, ca si Tatal si Fiul, pentru ca purcede din insasi fiinta Tatalui, are aceleasi insusiri si lucrari dumnezeiesti ca si tatal si Fiul si I se aduce aceeasi inchinare ca Tatalui si Fiului.

Duhul Sfant este Domn de viata facator, pentru ca impreuna cu Tatal si cu Fiul creeaza si stapanaeste toate si indeosebi pentru ca da oamenilor viata duhovniceasca, impartasindu-le prin Sfintele Taine harul dumnezeiesc castigat de Mantuitorul, ii curateste pe oamenide pacate si-I sfinteste, pregatindu-o astfel pentru viata vesnica. Si tot Duhul Sfant da, pentru viata bineplacuta lui Dumnezeu felurite daruri, cum ar fi: intelepciunea, intelegerea, sfatul, taria sau barbatia, cunostinta, evlavia sau cucernicia, frica de Dumnezeu.

Duhul Sfant a vorbit prin prooroci. El este cel care a insuflat pe sfintii scriitori ai Sfintei Scripturi sa inteleaga cele dumnezeiesti descoperite, sa le scrie si sa le vesteasca fara greseala.

Duhul Sfant purcede din Tatal si numai din Tatal, asa cum ne-a descoperit insusi Fiul lui Dumnezeu intrupat, cand a zis “Duhul adevarului, care din Tatal purcede” (Ioan 15,26).

La fel invata si Sfanta Traditie, anume ca in Sfanta Treime este un singur izvor si pentru Fiul si pentru Duhul Sfant, Dumnezeu-Tatal.

Cine invata ca Duhul Sfant purcede si de la Fiul, acela s-a abatut de la credinta cea adevarata.

(sursa: Catehism ortodox – Dumnezeu – Duhul Sfant)

Niciun comentariu: